Na petu godišnjicu Gruove smrti, tačno u 22h... Nećete moći da zadržite suze

Na petu godišnjicu Gruove smrti, tačno u 22h... Nećete moći da zadržite suze

Autor: | 03/09/2024

0

Film „Gru tu je" na malim ekranima

Posle prikazivanja na više međunarodnih festivala, konačno, dokumentarni film „Gru tu je” videće i mnogobrojna publika 9. septembra od 22 h na TV Prva. 

Željno iščekivani film reditelja Bojana Vinulovića i Renea Miškolcija će se emitovati na petogodišnjicu od tragedije. Javnost će se podsetiti, mnogi i iznenaditi, saznati nešto novo o brojnim detaljima iz života i rada Dalibora Andonova Grua.

Promo

 

Autori su sportski novinar i šef deska Sportal.rs Bojan Vinulović, kao i reditelj spotova Rene Miškolci, koji su snimali film dve godine bez sredstava. Iz čistog entuzijazma su izneli ovaj projekat, iako samog Grua nisu ni poznavali.

Snimljeno je više od 10 sati razgovora sa preko 50 sagovornika. Koristeći se neobjavljenim arhivskim snimcima, kao i ekskluzivnim intervjuima i svedočenjima Gruovih prijatelja i saradnika - uglavnom istaknutih muzičara, sportista i kulturnih radnika, autori stvaraju narativ o čoveku koji je još u svojim ranim dvadesetim, sredinom '90-ih, udario temelje repa u Srbiji, ali i šire. 

Pročitajte: Gru je o ovome sanjao - Danica Andonov pokazala sinove, Vuk i Relja krenuli očevim stopama (foto)

Priča koja se razvija i gradi mnogim novootkrivenim činjenicama i uvidima, predstavlja Grua kao čoveka koji je, vođen svojim brojnim talentima i strastima i ovenčan profesionalnim uspesima, prepoznat kao simbol značajnih kretanja u urbanoj kulturi i kulturi mladih na našim prostorima.

Priče o njegovim pionirskim poduhvatima, kako u muzici, tako i u mnogim ekstremnim sportovima, potkrepljuju ne samo stav da je sebe ugradio u pogled na svet nekoliko generacija ili proživeo više od jednog života, već i da će zauvek biti tu.

Ivica Veselinov/ATA Images

 

Lični i karijerni pečat, između ostalih, dali su menadžer Saša Dragić, DJ Munja, Juice, Ajs Nigrutin, Kiza Robin Hud, Leontina, Niggor, Bane MVP, Edin Škorić, ali i mnogi koji su sada zvezde repa, a bili su fanovi i tinejdžeri kada se ova muzika tek rađala na ovim prostorima.

Sportski i košarkaški ugao dali su Duško VujoševićBogdan Bogdanović i Slobodan Šarenac, kulturološki Galeb Nikačević i muzički kritičar Dragan Ambrozić, uz prijatelje iz sveta ekstremnih sportova.

- Film je dokumentarni rolerkoster i omaž čoveku koji je obeležio jednu eru i početak rađanje nove supkulture na prostorima bivše Jugoslavije. Po utiscima posle premijere filma, čini se da je film kod mnogih koji su ga odgledali, zacementirao njegov status kao utemeljivača i „tate” repa.

Pročitajte: Danica Andonov - Uživam u majčinstvu

Ceo film je zapravo i jedan „adrenalin džanki” posle kog će se mnogi zapitati - da li je Gru u jednom životu proživeo 50 života, s obzirom na to da je stigao da uz rep bude i među začetnicima brojnih ekstremnih sportova u Srbiji.

Takođe, posebno mesto u filmu zauzima spona između repa i košarke, odnosno KK Partizan koji je fanatično pratio.

I sami smo se tokom rada na filmu iznenadili kada smo videli kakvi su se VHS snimci pronašli na različitim stranama - prašina sa njih je obrisana, pronašli su svoj put do digitalizacije i to je zapravo bio završni deo slagalice o Gruu - kažu autori.

Aleksandar Kujučev

 

 

Komentari (0)

Loading
Stana Luković Ivica Veselinov/ATA Images

Slične Vesti