Veličanstveni doručak: Palenta na turski način po receptu sultanije Mahidevran

Veličanstveni doručak: Palenta na turski način po receptu sultanije Mahidevran

Autor: | 31/07/2024

0

Recept Nur Fetahoglu za tursku palentu

Da je turska kuhinja specifična znalo se još u vreme Sulejmana Veličanstvenog, kada je ta fuzija centralnoazijskih, bliskoistočnih i anadolskih gastronomskih uticaja počela da se razliva i van granica carstva.

U seriji o čuvenom sultanu videli smo kakve su se sve đakonije smenjivale na trpezi u njegovom saraju, a neke od njih zadržale su se do današnjih dana.

Profimedia

 

Ne znamo da li je njegova prva supruga, sultanija Mahidevran, volela palentu, ali glumica koja ju je tumačila, Nur Fetahoglu, najčešće je sebi priprema za doručak. Čak je osmislila poseban recept.

Pročitajte: Lepotom je pomutila pamet moćnom Sulejmanu, a danas sultanija Mahidevran izgleda ovako 

Ako želite da doručkujete kao prava sultanija, evo idealnog predloga. Nur je, čisto da pomenemo, vrsna kuvarica i odlično pravi razne specijalitete, koje ponekad predstavlja na Instagramu.

Shutterstock

 

Recept Nur Fetaholgu za tursku palentu svojevremeno je pobudio dosta interesovanja jer je priprema jednostavna i brza, a ugođaj – kraljevski.

Od sastojaka je potrebno: 4 kašike kukuruznog brašna, 4 kašike maslaca, 300 g sira u listićima, 2 čaše vode ili mleka.

Shutterstock

 

Rastopite maslac u tiganju, a kada se zagreje, postepeno dodajte kukuruzno brašno, uz stalno mešanje. Pržite brašno da dobije boju, potom sipajte pomalo vode (ili mleka) i sve vreme mešajte kako se ne bi stvorile grudvice.

Pročitajte: Male tajne iz kuhinje lepe Šeherezade - Berguzar Korel za vas pravi mafine od šargarepe

Kad dobijete finu glatku smesu, dodajte sir, dobro promešajte i još koji minut kuvajte na laganoj vatri. Poslužite toplo, sa jogurtom ili kiselim mlekom. I to je sve.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Profimedia

Slične Vesti

Pročitajte još

Najnovije vesti