Kako se čestita Uskrs: Hristos vaskrse, voskrese ili vaskrese?

Kako se čestita Uskrs: Hristos vaskrse, voskrese ili vaskrese?

Autor: | 05/05/2024

0

Kako se čestita Uskrs

Povodom jednog od najvećih hrišćanskih praznika, svake godine se ponavljaju iste dileme. Kako se pravilno kaže – Uskrs ili Vaskrs? Da li Hristos vaskrse ili Hristos voskrese? 

Grci i Rusi nemaju taj problem, kod njih postoji jedan izraz, i to je to. Ali, na ovom malom prostoru volimo da ispravljamo jedni druge, iako se i Crkva i svaki pravi vernik slažu da je sasvim nebitno kako ćete se izraziti sve dok čestitka dolazi iz srca.

Shutterstock

 

Da vidimo šta kaže lingvistika. Prema Rečniku Matice srpske, najpravilnije bi bilo „Hristos vaskrse“, ali dozvoljen je i crkveni oblik „Hristos voskrese“. Treći, „vaskrese”, smatra se nepravilnim, pa ga izbegavajte.

Isto tako, pravilno je i Uskrs i Vaskrs, kažu lingvisti. Možda će se naći neko da vam kaže da je drugi izraz „ruskiji“, međutim, na ruskom se Uskrs kaže Pasha ili Voskresenije.

Pročitajte: Svaki dom treba da ima crvenu čuvarkuću, evo i zašto

Vaskrs je srpskoslovenski oblik koji se koristi u svečanijem izražavanju, i u crkvi. Kada vam na današnji dan kažu „Hristos vaskrse”, odgovarate se „Vaistinu vaskrse”.

Uskrs je autentičan oblik, pripada srpskom narodnom jeziku, u kojem je nekada davno početno „u“ dobijeno od „v“. U tom slučaju je „Hristos uskrsnu” i „Uistinu uskrsnu”. 

Voskresenije je ruskoslovenski oblik (staroslovenski jezik ruske redakcije, danas zvaničan jezik srpske crkve): „Hristos voskrese”, „Voistinu voskrese”.

Shutterstock

 

U Pravopisu srpskog jezika navodi se da su razlike pre svega stilskog karaktera, pa je tako prefiks „vas“ svečaniji, dok „us“ pripada stilski neutralnom standardu. Kao što se, tehnički, češće navodi „uskršnja rasprodaja”, a gotovo niko ne kaže „vaskršnja rasprodaja”.

Dakle, ako neko pokuša da vas ispravi sa „ne kaže se tako, nego ovako“, samo mu naglasite da je potpuno ispravno čestitati i Uskrs i Vaskrs, kao i da su obe reči u duhu i srpskog jezika i pravoslavlja.

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Shutterstock