Najzdravije i najčešće upotrebljavano povrće u jelima naših domaćica je narandžasti koren hranljive biljke, koja puca pod zubima, a skuvana topi se u ustima.
Reč je o šargarepi, povrću bogatom vitaminima i mineralima, ugljenim hidratima i proteinima, koje sadrži veliku količinu vlaknastih materija, što stvara osećaj sitosti, koji joj daje izuzetnu hranljivu vrednost. Njen najdragoceniji sastojak je beta-karoten, zbog čega ima karakterističnu narandžastu boju.
Od davnina šargarepa se smatra važnom namirnicom na svakoj trpezi, a potonja istraživanja otkrila su u čemu je tajna njenog blagotvornog dejstva na ljudski organizam.
Osim što je odličan saveznik u borbi za lepši ten i izgled kože, šargarepa je i odgovorni čuvar zdravlja, jer štiti kožu od štetnog uticaja sunca i vetra, dobro utiče na vid i poboljšava ga, podstiče fizički razvoj dece, jača kosti i povećava broj crvenih krvnih zrnaca, a odlične rezultate daje i u lečenju urinarnih infekcija, zapaljenja grla i gnojnih angina.
Lakše se vari u tečnom stanju, a dovoljno je konzumirati samo decilitar soka od ceđene šargarepe dnevno. Lekari savetuju da se prilikom ispijanja zadrži u ustima desetak sekundi, pa onda proguta, jer ubija bakterije. U kombinaciji sa cveklom i jabukom odlična je za jačanje imuniteta i pruža trenutni osećaj osveženja.
Odličan saveznik u postizanju preplanule boje kože je beta-karoten, najdragoceniji sastojak šargarepe. Reč je o antioksidansu, koji se u jetri pretvara u vitamin A, a ljudski organizam prepoznaje ga kao snažnog čuvara imunološkog sistema. Njegovim unošenjem poboljšava se pigmentacija kože, koja tamni brže nego inače, a boja se duže zadržava.
Uz to, balansira pH vrednost kože, pomaže u borbi protiv suvoće i podstiče regeneraciju ćelija, pa se naročito preporučuje devojkama kao prevencija, odnosno ženama kao saveznik u borbi protiv bora, a rezultat je nežna i glatka koža. Beta-karoten se najbolje apsorbuje iz sirove rendane šargarepe.
Šargarepa je najhranljivija kada se konzumira skuvana na pari. Svojim sastavom pospešuje probavu, pa je nutricionisti preporučuju kao odličan sastojak za detoksikaciju organizma. Uspešno se obračunava sa osećajem umora i poboljšava koncentraciju, zbog čega je idealna užina tokom učenja ili na poslu.
Pročitajte još
Dijeta Emine Jahović čini čuda, samo ako ste jak karakter
Dijeta Emine Jahović nije za svakoga, jedino ovako održava besprekornu figuru
05/11/2024
Saznajte višeZdraviji od kupusa i koprive! Neda Ukraden sprema raštan, evo recepta
Recept Nede Ukraden za raštan
02/11/2024
Saznajte višeMaxBet Halloween žurka: Noć zabave uz sjajne nagrade! (18+)
MaxBet Halloween žurka: Noć zabave uz sjajne nagrade!
01/11/2024
Saznajte višeZnam da nije zdravo, ali meni tako odgovara! Doručak Ive Štrljić je neobičan
Doručak Ive Štrljić
01/11/2024
Saznajte višeSlavimo Svetog Luku: Danas ova stvar mora da se uradi da se otera bolest iz kuće
Sveti Luka običaji na današnji dan
31/10/2024
Saznajte višeKako od XXL do M? Vesna Milanović drastično smršala, poštovala samo 3 pravila
Dijeta Vesne Milanović pomoću koje je skinula kilograme
30/10/2024
Saznajte više
Komentari (0)