Posna trpeza za Badnje veče i te kako može biti bogata i ukusna, a sve što vam je potrebno jeste malo kulinarskog umeća i sledećih nekoliko recepata
Badnja večera je poslednji posni obrok pred božićne praznike. Iako posna, badnja večera je bogata. Glavno jelo je pasulj prebranac. Večera se završava suvim voćem, kompotima i posnim kolačima.
Kako biste trpezu za Badnje veče učinili posebnom i originalnom, evo nekoliko veoma jednostavnih, a ukusnih recepata.
Čorbica sa šargarepom
Sastojci:
750 g šargarepe
koren celera
3 glavice luka
čen belog luka
4 kašike maslinovog ulja
750 ml bujona
konzerva belog pasulja (oko 450 ml)
so
biber
veza peršuna
Priprema:
Povrće oprati i očistiti. Iseckati šargarepu i celer na prutiće, crni i beli luk očistiti i sitno iseći. Zagrejati u tiganju 2 kašike ulja i propržiti crni i beli luk, šargarepu i celer i sve dinstati oko 15 minuta. Procediti pasulj i dodati ga u tiganj. Posoliti, pobiberiti, dodati seckan peršun i malo prodinstati. Kada je gotovo sipati u lonac u kojem je provrila voda sa biberom i suvim biljnim začinom (bujon), jos malo prokuvati. Služiti dok je topla.
Pita sa prazilukom
Sastojci:
750 g kora za gibanicu
5 strukova praziluka
2 veze blitve
šolja pirinča
šoljica ulja
šolja kisele vode
suvi biljni začin
biber
so
Priprema:
Za savršenu trpezu za Badnje veče - Prženi šaran
Sastojci:
veći šaran
so
ulje
limun
Priprema:
Pastrmke sa bademom
Sastojci:
3 pastrmke
kašika začina od povrća
150 g oljuštenih badema
150 g margarina
2 kašike ulja
kašika brašna
malo peršuna
Priprema:
Očišćene pastrmke preliti sokom od limuna i ostaviti da stoje dvadesetak minuta. Zatim ih staviti u sud za pečenje, utrobu posoliti začinom od povrća, preliti uljem i odozgo poređati isečen margarin. Staviti u rernu zagrejanu na 220°C i ispeći. Za to vreme iseckati badem na listiće, spustiti na malo zagrejnog margarina, dodati brašno i sve propržiti, zatim umešati sok od drugog limuna i dve kašike vode, pa preliti pečenu i na oval poređanu ribu. Ukrasiti peršunom, a po želji i kolutovima limuna i isckanim paradajzom.
Pirinač sa prazilukom i pečurkama
Sastojci:
200 g pirinča
so
biber
4 srednja luka
400 g šampinjona
150 g praziluka
2 kašike ulja
150 g smrznutog graška
150 ml vode
Priprema:
Skuvati pirinač u slanoj vodi, ocediti ga. Luk očistiti i iseći na kocke. Šampinjone oprati, iseći na polovine. Praziluk oprati i iseći na kolutove. Dobro zagrejati ulje u većoj šerpi. Na njemu prvo propržiti luk i šampinjone i dodati vodu sa suvim biljnim začinom i biberom. Dodati pirinač, grašak i praziluk. Jelo pikantno začiniti sa solju i biberom ako je potrebno. Zatim sve zajedno promešati i ostaviti da se prokrčka na tihoj vatri.
Bundevara
Sastojci:
800 g bundeve
600 g tankih kora
150 g šećera
vanilin šećer
šećer u prahu
malo ulja i vode
na vrh noža praška za pecivo
Priprema:
Bundevu očistiti, iseći i izrendati na krupno. Staviti šećer, vanilin šećer i malo ulja, pa to sve zajedno propržiti. Ređati jednu po jednu koru (3 komada), prskati sa smesom od malo ulja, vode i praska za pecivo. Filovati i uviti u koru i sve tako dok se ne potroše sve kore. Peći u rerni zagrejanoj na 250°C. Kada je gotova posuti sa šećerom u prahu i vanilom.
Pročitajte još
Neda Ukraden ima trik za uvijanje sarmi! Ni jedna domaćica se toga nije setila
Trik Nede Ukraden za uvijanje sarmi
21/11/2024
Saznajte višeVinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
Vinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
21/11/2024
Saznajte višeAranđelovdan u domu Živojinovića: Maleni Aleksandar zadužen za sarme FOTO
Sarme Lepe Brene ove godine priprema najslađi kuvar
21/11/2024
Saznajte višeNezaboravno veče glamura: Gala Celebrities Night - Red Carpet
Gala Celebrities Night - Red Carpet
21/11/2024
Saznajte višeDanas je Aranđelovdan, verovanje kaže da jednu stvar nikako ne smete da odbijete
Aranđelovdan, verovanja i običaji
21/11/2024
Saznajte višeSavršena nega - Otkrijte Frosch Zero% za osetljivu kožu! Bez alergena!
Nova Frosch Zero% linija proizvoda
20/11/2024
Saznajte više