Ovaj beskvasni hleb se brzo pravi, sa pivom i đumbirom, ne morate dugo da ga mesite i ne morate dugo da čekate da naraste
Čini se da je ovih danas kvasac na listi najtraženijih namirnica. A kako ga je skoro nemoguće naći u prodavnicama, donosimo vam jedan odlična recept za ukusan hleb i to bez kvasca.
Potrebno:
200 g raženog brašna,
200 g integralnog brašna,
200 g belog pšeničnog brašna,
1/2 dl ulja
2 dl surutke,
2 dl crnog piva.
1 kašika sveže narendanog đumbira,
2 kašičice sode bikarbone,
1 kašičica soli,
1 kašičica šećera
Pošto su recepti za hleb sa pivom uglavnom sa područja Britanskog ostrva, ili Irske, uobičajeno je da se za ovakav beskavasni hleb koristi mlaćenica (surutka koja ostaje od mućenja putera) umesto vode ili mleka, kao i razne vrste piva. Kako se kod nas "mlaćenica" ne može promnaći u prodavnicama, umesto toga možete koristiti običnu surutku ili jogurt, kefir. Vrstu brašna možete menjati i koristiti ono koje vama najviše odgovara. Takođe, ako želite, u testo možete dodati i različite vrste semenki: od bundeve, suncokret, lan, susam...
Rernu uključite da se greje na 180°C.
Priprema:
U većoj posudi izmešajte suve sastojke: brašno, so, šećer, sodu bikarbonu i đumbir. Postepeno dodajte surutku i pivo kako biste umesili lepljivo testo. To znači da ono ne treba da bude ni previše retko, ni previše suvo. Nije potrebno dugo da mesite testo, već je dovoljno samo da se svi sastojci dobro umešaju.
Dugački kalup namastite i pospite brašnom. U kalup sipajte pripremljeno testo. Kalup sa testom stavite u zagrejanu rernu i pecite na istoj tempraturi 50-60 minuta u zavisnosti koliko volite krckav hleb. Hleb izvadite i stavite u pamučnu krpu da se ohladi.
Ako vam ostane viška hleba iskoristite ga da napravite ukusne mafine.
Mafini od starog hleba
Potrebno:
200 g starog hleba,
3 jajeta,
0,5 dl mleka,
1 dl kisele pavlake
1 dl ulja,
100 g sitnog sira,
na vrh kašičice praška za pecivo,
so i biber po ukusu,
1 tanji komad dimljene mesnate slanine,
1 sveža ljuta paprika
seckani sveži peršun ili bosiljak ili neki drugi začin po želji.
Napomena:
Količina hleba je okvirna, jer zapremina i moć upijanja 200 g crnog, integralnog, beskvasnog hleba je neuporedivo manja u odnosu na onaj beli, "naduvani" hleb.
U činiji izmešajte "mokre" sastojke, mleko, ulje, jaja, pavlaku i sir. U tu mešavinu dodajte izmrvljeni hleb, so, biber, prašak za pecivo, slaninu i papriku iseckanu na kockice. Sve dobro izmešajte da se sastojci sjedine. U zavisnosti od vrste hleba, da li je crni, beli, suvlji ili svežiji, smesa će biti gušća ili ređa. Ako vam se učini da je suviše retka dodatje još hleba ili prezle, to je već stvar vaše procene.
Smesu od hleba stavljajte u namašćene modle za mafine i pecite u rerni zagrejanoj na 200-220°C 30 minuta ili dok ne porumene.
Pročitajte još
Po meri prave domaćice! Kuhinja Jelene Karleuše ima kvadraturu garsonjere, rernu svi gledaju
Kuhinja Jelene Karleuše rađena po meri domaćice
28/02/2025
Saznajte višeŽeljko Joksimović se prepolovio uz ovaj način ishrane, sada je drugi čovek
Željko Joksimović smršao je uz pomoć ove dijete
28/02/2025
Saznajte višeEstetska stomatologija: Savršen osmeh uz moderne tretmane
Doktor Nikola Bakiš iz Dental Corner Esthetic otkriva tehnike i tretmane estetske stomatologije
26/02/2025
Saznajte višeOvde žive Bjelogrlići: "Bjelino ćoše" posebno će privući vašu pažnju, originalno i sa stilom
Dom Dragana Bjelogrlića nalazi se na Vračaru
25/02/2025
Saznajte višeNjegovo prisustvo donosi napredak, ali ako imate 4 stabljike u domu, to ne sluti na sreću
Bambus u kući donosi dobro zdravlje svim ukućanima
24/02/2025
Saznajte višeZavirite u vilu Ane Ivanović: Čist luksuz na 6 hiljada kvadrata, a spavaća soba oduzima dah
Kuća Ane Ivanović na Majorki je luksuzna nekretnina i raj za oči
24/02/2025
Saznajte više