Popravite imunitet tokom pandemije koronavorusa uz pomoć samo jednog moćnog sastojka, a evo i kojeg
Do pre samo nekoliko nedelja, olako smo uzimali sve savete o očuvanju i poboljšanju zdravlja. Međutim, danas, usled pandemije koronavirusa, kada je bukvalno cela planeta prinuđena da se fokusira isključivo na to, pravo je vreme da usvojimo neke dobre navike i tako podignemo imunitet. Jedna od najvažnijih stavki u izgradnji i jačanju imuniteta je ishrana, a u njoj bi veliku ulogu trebalo da ima mikroelement bez koga se ne može - jod.
Značaj joda poznat je odavno u celom svetu, a dokazano je da je njegova konzumacija jedan od glavnih faktora za nadaleko čuvenu dugovečnost Japanaca.
Jod je mineral koji je ključan za optimalno funkcionisanje celog organizma. Esencijalan je za pravilan fizički i mentalni rast i razvoj. Pomoću joda se stvaraju nervne ćelije, zato trudnice moraju da uzimaju dovoljno joda.
Od izuzetnog je značaja za rad štitne žlezde, kao i u odbrani od infekcija, što je veliki doprinos imunitetu. I ne samo to - jod se smatra prirodnim antibiotikom.
Stručnjak za koronavirus: Šta je najbolje da uradite za jači imunitet i zaštitite se od zaraze
Kako da zadovoljimo dnevne potrebe za jodom?
Pošto ga organizam ne proizvodi, jod moramo svakodnevno unositi. Odraslom čoveku potrebno je 150 do 200 mikrograma joda, a trudnicama oko 300. Osim u jodiranoj kuhinjskoj soli, jod možemo pronaći u morskoj ribi, naročito plavoj, i svim morskim plodovima, kao i u algama.
Ko nije ljubitelj hrane iz mora, jodom se može snabdeti tako što će jesti banane, brusnicu, maline, krompir, piletinu i ćuretinu, beli luk, spanać i mnoge druge namirnice. A odličan izvor je i mineralna voda. Izbor namirnica je ogroman, samo obratite pažnju na količinu joda u njima.
Prirodom protiv korona virusa: Novakovih 10 pravila za jačanje imuniteta
Ako uživate u morskoj hrani i želite da budete u formi kao što su Japanci, možete i prekoračiti propisane doze. S obzirom na to da ovaj narod konzumira ubedljivo najviše joda na svetu po glavi stanovnika.
Slične Vesti
Pročitajte još
Savršeno ide uz pečenje, gotov za tren oka: Milica Milša ima sjajan recept za uskršnju trpezu
Recept Milice Milše za uskršnji umak
19/04/2025
Saznajte višeŠta sa starom čuvarkućom? Postoji mnoštvo običaja, ali ovo nikako ne radite
Čuvarkuća se čuva cele godine, a kada ofarbate novo jaje ovo nikako ne smete da uradite
19/04/2025
Saznajte višeNa Veliki petak pravi vernici ovo POVRĆE nikako ne jedu
Veliki petak je dan kada hrišćani poste
18/04/2025
Saznajte višeČivutska jaja: Bojana Stefanović tradiciju ne prekida, ovo je tehnika farbanja njene prababe
Farbanje jaja po starinskom receptu Bojane Stefanović
18/04/2025
Saznajte višeOvde Mila caruje: Vikendica Jelene Bačić Alimpić u okviru nacionalnog parka raj je za dušu
Vikendica Jelene Bačić Alimpić nalazi se na Fruškoj gori
17/04/2025
Saznajte višeZaboravljeni običaj: Zašto se za Uskrs u kuću unosi jorgovan?
Jorgovan za Uskrs treba uneti u dom
17/04/2025
Saznajte više