Dobra za zdravlje i za džep: Efikasna dijeta s čorbom za brzo mršavljenje

Dobra za zdravlje i za džep: Efikasna dijeta s čorbom za brzo mršavljenje

Autor: | 28/03/2020

0

Turbo dijeta koja topi kilograme

Ideja o dijeti koja se bazira na supama i čorbama nije nova. Pre nešto više od decenije, kupus dijeta kod nas je bila veliki hit. Ipak, za razliku od čorbe od kupusa koja nije mogla da se pohvali ni ukusom ni mirisom, ova čorba se sastoji od namirnica koje dokazano tope kilograme i predstavljaju pravi praznik za vaša nepca. O tome koliko je ova dijeta delotvorna govori činjenica da su osobe koje su je se pridržavale mršavile i do četiri kilograma nedeljno.

Zašto deluje?

Istraživanje je pokazalo da su osobe koje su dva puta dnevno jele ovu čudotvornu čorbu mršavile duplo više od onih koje su unosile drugu hranu iste kalorijske vrednosti. Objašnjenje leži u namirnicama koje ovo jelo čine tako delotvornim u topljenju masti. Prednosti ove dijete su sledeće:

• Sprečava prejedanje

Topla jela, a isto tako i čorbe, po pravilu se ne jedu brzo. To znači da vaš mozak dobija dodatno vreme da registruje sitost, a samim tim pošalje vam signal kada treba da prestanete da jedete. Na taj način ćete jeste manje, a opet nećete gladovati.

• Еliminiše glad

Čorba vam dozvoljava da uživate u velikim porcijama a da pri tom ne opterećujete organizam sa puno kalorija. Istraživanja su pokazala da naš mozak reaguje pozitivno na velike količine hrane i pruža nam osećaj zadovoljstva i sitosti čak i kada se radi o niskokaloričnim obrocima. Zahvaljujući svom prijatnom mirisu i obilnoj količini, magična čorba čini da se osećamo zadovoljno i “namireno” čak i pre nego što se latimo kašike i počnemo da jedemo, piše Gloria.rs

• Produžava osećaj sitosti

Ovo kuvano jelo obiluje veoma važnim hranljivim materijama. Vaše dnevne potrebe za proteinima, vlaknima i “dobrim” mastima će u potpunosti biti zadovoljene. Priprema se od namirnica koje su bogate vlaknima, a koje produžavaju osećaj sitosti i povoljno deluju na proces varenja hrane.

Ubrzava metabolizam i sagorevanje masti

Za razliku od drugih dijeta koje se baziraju na supama i čorbama, ova se zasniva na jelu koje je bogato proteinima, nutrijentom koji više od bilo kojeg drugog stimuliše rad metabolizma. Čorba sadrži i ljutu papričicu koja igra značajnu ulogu u sagorevanju kalorija. Naime, samo pola sata nakon što se oljutite, vaše telo će početi da topi kilograme. A za brže i efikasnije sagorevanje masnih naslaga, tu je vitamin C. Zahvaljujući paradajzu koji je bogat ovim vitaminom podiže se nivo amino-kiselina zaslužnih za topljenje sala.

Dobra za zdravlje, dobra za džep

Prednost ove dijete je i u tome što povoljno deluje na zdravlje. Maslinovo ulje pruža zaštitu od hroničnih degenerativnih bolesti i smanjuje rizik od srčanih oboljenja i pojave kancera; šargarepa održava zdravlje sluzokože creva, štiti od infekcija očiju i grla, krajnika, sinusa i respiratornih organa; ćuretina je dobar izvor kompleksa vitamina B koji igraju važnu ulogu u proizvodnji energije, a niacin pomaže regulisanje nivoa šećera u krvi… Osim zdravstvenih blagodeti, dijeta sa čorbom je i vaš saveznik u očuvanju kućnog budžeta. Priprema je brza, jednostavna, a namirnice nisu skupe.

Dijeta sa čorbom

 

Dnevno jedite dve porcije čorbe i po dva mini-obroka u razmaku od 4 sata. Pijte vodu i biljnog čaja koliko želite.

Dijetalna čorba (jesti dva puta dnevno):

Namirnice za 7 porcija:

2 kašike maslinovog ulja, oko 2 l vode, 2 veće glavice crnog luka sitno iseckane, 1 ½ pileće grudi bez kožice i kostiju, 1 narendana šargarepa, 1 usitnjen čen belog luka, 1 iseckana ljuta papričica sa semenkama, 2 kašike sveže ili 1 kašika suve majčine dušice ili origana, 1 šolja oceđenog kuvanog pasulja, 4 šolje svežeg spanaća, 1 iseckan paradajz, so i biber po ukusu, 7 kašika narendanog parmezana, limunov sok po potrebi
Priprema:
U većoj posudi, na umerenoj vatri, zagrejati maslinovo ulje. Dodati luk i prodinstati (uz dodatak vode), dok ne postane staklast. Dodati pileće meso i dinstati još 5 minuta. Dodati šargarepu, papričicu, beli luk i majčinu dušicu i mešati još 2 minuta. Dodati vodu i pojačati temperaturu da supa provri. Dodati pasulj, spanać i paradajz. Kad ponovo provri, isključiti ringlu. Začiniti solju i biberom po ukusu. Služiti toplo, posuto kašikom parmezana i, po ukusu, začinjeno s malo limunovog soka.

Mini obroci (izaberite dva dnevno):

* 1 šolja ovsenih pahuljica, ½ šolje malomasnog jogurta, 1 mala iseckana jabuka, 1 kašika iseckanih badema
* 1 parče ribe pečene u foliji i začinjene limunom i biljnim začinima, 2 šolje barene boranije ili špargli začinjene kašikom putera ili maslinovog ulja
* 1 pileća pljeskavica, 1 kriška mladog posnog sira, 1 kašika paradajz sosa (bez šećera), 1 kašika senfa, 1 mala integralna zemička
* 1 jaje prženo na kašiki maslinovog ulja ili putera, 1 integralni tost sa kašikom džema, 1 jabuka
* 1 šolja integralne testenine, 1 seckani paradajz, 1 kriška mocarele, bosiljak i beli luk po ukusu
* 3 šolje mešane zelene salate sa 2 kašike parmezana, 2 kašike maslinovog ulja i limunovim sokom, 1 šolja seckanog voća

Hellomagazin.rs Guliver/Getty/Thinkstock
Tagovi: Dijeta

Pročitajte još

Najnovije vesti