Trovanje hranom ni malo nije prijatno, zato ukoliko dobro obratite pažnju na rok trajanja pojedinih namirnica, kao i način pripreme i čuvanje, možete izbeci najgori scenario.
Verovatno ste mislili da sladoled, jagode, sir ili paradajz mogu da budu razlog vašeg trovanja hranom. Ali spektar namirnica koje mogu da naškode vašem probavnom sisitemu je zaista širok.
Zato, bi domaćice trebalo da budu mnogo pažljive naročito prilikom obrade hrane, jer upravo tada može da se napravi problem sa naizgled bezopasnim kuvanjem.
Evo i nekoliko grešaka koje dozvoljavamo u kuhinji, a koje mogu biti dosta opasne po naše zdravlje i dovesti do trovanja hranom.
Pročitajte: Jedite koliko želite - Hrana koja ne goji
Trovanje hranom - nepravilno čuvanje sira
U domaćim uslovima dosta lako nekom ukusnom specijalitetu možemo dodati "otrov" od lošeg čuvanja sira. Pokvaren i loš sir može da se poveže čak i sa salmonelom.
U dosta slučajeva on može stvoriti pobačaj kod trudnica, zato lekari zabranjuju ili ograničavaju konzumiranje mekog sira kod trudnica, piše Bonapeti.
Loše oprano povrće
Često ljudi prave greške da konzumiraju povrće i voće koje nije oprano, a to može omogućiti zarazu sa raznim bakterijama i mikrobima. Zato uvek kada nosite kući voće i povrće, pobrinite se da bude dobro očišćeno i oprano.
Pročitajte: Ishrana Novaka Đokovića privlači mnogo pažnje, a sa ovom namirnicom započinje baš svaki dan
Ukusne pečurke - ozbiljna pretnja po zdravlje
Nikada nemojte jesti pečurke koje su brali ljudi koji ih ne raspoznaju. Preporučuje se da nabavljate ovo ukusno povrće od sigurnih izvora. Na tržištu se nalaze razne vrste pečuraka, tako da bolje nemojte rizikovati.
Jagode, maline - ciklosporijaza
Ciklosporijaza je bakterija koja uzrokuje dijareju, osipe i dehidrataciju organizma. Ova bakterija se često sreće po voću kao što su maline i jagode tako da je neophodno da sve dobro peremo bez konzumiranja.
Pročitajte: Isprekidani post - Ishrana uz koju ćete biti siti, ali će kilogrami nestajati
Trovanje hranom - ukusne ostrige
Jedna dosta ukusna i veoma opasna hrana jesu ostrige. Opasna je zbog globalnog zagrevanja. Zagrevanje voda po celom svetu pomaže razvoju mikroorganizama i ostrige se pretvaraju u opasnost za nas.
Interesantna činjenica je da članovi kraljevske porodice imaju zabranu da konzumiraju morske plodove baš iz ovog razloga, oni mogu biti mnogo opasni, a niko ne želi da se član kraljevske porodice otruje, zar ne.
Voće i povrće u paketima
Voće i povrće koje srećemo upakovanu u prodavnicama i hipermarketima takođe može biti veoma opasno za nas i našu porodicu. Prvenstveno jer nema garancije, pre nego što su upakovani, koliko dugo i gde su se čuvali. Zato, uvek birajte ono sa providnim pakovanjem koje bar možete da vidite.
Na kraju krajeva, kada je sve dobro skuvano, ili pečeno, oprano i sigurnog porekla, sigurno i je za nas, kao i za zdravlje naše porodice. Zato, nemojte zaboraviti da uvek čitate etikete koje kupujete.
Pročitajte: Pravilo pet sekundi - Da li sme da se jede hrana koja padne na pod?
Pročitajte još
Neda Ukraden ima trik za uvijanje sarmi! Ni jedna domaćica se toga nije setila
Trik Nede Ukraden za uvijanje sarmi
21/11/2024
Saznajte višeVinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
Vinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
21/11/2024
Saznajte višeAranđelovdan u domu Živojinovića: Maleni Aleksandar zadužen za sarme FOTO
Sarme Lepe Brene ove godine priprema najslađi kuvar
21/11/2024
Saznajte višeNezaboravno veče glamura: Gala Celebrities Night - Red Carpet
Gala Celebrities Night - Red Carpet
21/11/2024
Saznajte višeDanas je Aranđelovdan, verovanje kaže da jednu stvar nikako ne smete da odbijete
Aranđelovdan, verovanja i običaji
21/11/2024
Saznajte višeSavršena nega - Otkrijte Frosch Zero% za osetljivu kožu! Bez alergena!
Nova Frosch Zero% linija proizvoda
20/11/2024
Saznajte više