Kritike i pohvale za takmičarske filmove Festa

Kritike i pohvale za takmičarske filmove Festa

Autor: | 04/03/2016

0

U glavnom takmičarskom programu ovogodišnjeg 44. Međunarodnog filmskog festivala koji se održava u Beogradu našlo se 15 filmova, a petočlani žiri odlučiće kome će dodeliti nagradu "Beogradski pobednik" za najbolji film.

U žiriju su ruski reditelj Pavel Lungin (predsednik žirija), reditelj Darko Bajić, glumica Hristina Popović, hrvatski glumac Janko Popović Volarić i Germund Gisvold, pisac i scenarista iz Nemačke.

Predsednik žirija kaže da festival nije baš ujednačen jer ima više umetničkih filmova, ali da je shvatio osnovnu misao selektora - kako da mlad čovek živi u savremenom društvu.

- To je tema festivala - mladi koji ulaze u život odraslih i sam život doživljavaju kao bolest - rekao je Lungin danas na konferenciji za novinare. Mnogo je hrabrih i izazovnih priča, i očigledno je da su ih scenaristi pisali kao komentar na društvo, prokomentarisao je Gisvold.

- Razočaran sam jer ne vidim duh i maštu mladih reditelja - rekao je Bajić, uz komentar da je već dugo profesor i zato pokušava da shvati šta je novi hrabri prilaz generacije koja dolazi.

Bajić je kritikovao mlade reditelje, jer, kako je rekao, primećuje nedostatak junaka i boraca u njihovim filmovima, kao i da previše predstavljaju život kao tragediju.

- Ako već kažu da je život oko nas siv, gde je onda rešenje - zamerio je Bajić. Glumci u žiriju primećuju veliki broj debitana na Festu, a Hristinu Popović naročito raduje činjenica da je u selekciji mnogo dobrih nosećih ženskih likova, jer smatra da su žene jednako dobre kao i muškarci.

Priznanja žirija biće dodeljena poslednjeg dana festivala, u nedelju, 6. marta.

Komentari (0)

Loading
, Foto:promo hellomagazin
Tagovi: 44. Fest kultura

Najnovije vesti