FEST & Hello! Party - Lidija Jakšić: Ovakvi događaji promovišu i čuvaju bogatu istorijsku i kulturnu baštinu Beograda i Srbije

FEST & Hello! Party - Lidija Jakšić: Ovakvi događaji promovišu i čuvaju bogatu istorijsku i kulturnu baštinu Beograda i Srbije

Autor: | 27/02/2016

0

Hello! magazin i 44. Međunarodni filmski festival organizuju filmsko i modno veče FEST & Hello! Party, dan nakon otvaranja FEST-a i veče uoči dodele Oskara, 27. februara u Kući kralja Petra I u Beogradu.

Poznate ličnost i gosti imaće priliku i da premijerno pogledaju film našeg najpoznatijeg modnog fotografa Miše Obradovića "Endless", ali i da razgovaraju o filmu, programu ovogodišnjeg FEST-a i daju svoja predviđanja u vezi sa tim kome će ove godine otići zlatna statua Oskara.

Tim povodom razgovarali smo sa Lidijom Jakšić, koordinatorkom za program i odnose sa javnošću Kuće kralja Petra I.

FEST&HELLO party održaće se u Kući kralja Petra I. Da li možete da nam približite kakav je prostor u kojem će se održati događaj i kakve uspomene nosi?

- Kuća Kralja Petra I izgrađena je 1896. godine kao vinogradska kuća, u vlasništvu trgovca Đorđa Pavlovića. Kralj Petar I Karađorđević proveo je u ovoj kući poslednje dve godine života (1919-1921) i u njoj je preminuo. Stogodišnja porodična vila na Senjaku pretvorena je ustanovu kulture GO Savski venac, u reprezentativni objekat namenjen organizovanju najrazličitijih kulturnih i umetničkih manifestacija, sa ciljem da ostvari komunikciju sa što širom publikom. Uspomenu na kralja koji živeo u ovoj kući čuvamo kroz Memorijalnu sobu čija stalna postavka predstavlja jedinstveno iskustvo u muzejskoj praksi zbog primene tehnologije proširene realnosti. Primenjujući savremene modele menadžmenta u kulturi i inovativne pristupe u organizovanju događaja i njihovom približavanju publici, svojim raznovrsnim sadržajima i atraktivnim položajem na padinama nekadašnjih Topčiderskih vinograda, okružena prelepim vrtom, Kuća kralja Petra I predstavlja nezaobilaznu tačku na kulturnoj mapi Beograda.

Koliko je značajan ovakav događaj za promociju istorije i svega onoga što predstavlja Kuća kralja Petra I?

- Za Kuću Kralja Petra I značajno je povezivanje sa festivalima, ustanovama kulture, medijima, umetnicima. Kroz svaki novi kontakt razvijamo saradnju, obogaćujemo i usavršavamo program. Veoma je važna uloga medija u promovisanju i čuvanju bogate istorijske i kulturne baštine Beograda i Srbije.

Gosti FEST&HELLO party veče pred dodelu Oskara daće svoja predviđanja o pobednicima. Ko po vama zaslužuje Oskara ove godine?

- Nakon dugog čekanja samog glumca, ali i nas poznavalaca i ljubitelja filmske umetnosti, mislim da je Leonardo Di Kaprio budući Oskarovac.

Komentari (0)

Loading
Jelena Jovičić promo
Tagovi: 44. Fest kultura

Najnovije vesti