Kao u drugoj dimenziji: Nezaboravan odmor Ognjena Nestorovića u Zanzibaru

Kao u drugoj dimenziji: Nezaboravan odmor Ognjena Nestorovića u Zanzibaru

Autor: | 17/02/2018

0

Zbog profesionalnih obaveza, kojima je prošlog leta dao prednost u odnosu na odmor, voditelj televizije “Pink” Ognjen Nestorović leškarenje na plaži odložio je za zimske dane. U potrazi za egzotičnom destinacijom na kojoj će obnoviti energiju i doživeti nezaboravnu avanturu, opredelio se za posetu Zanzibaru i safari u Tanzaniji. Neposredan susret sa Ostrvom začina, ušuškanim u Indijskom okeanu, srušio je predrasude koje je o tom kraju sveta imao.

- Utisci su, u najmanju ruku, fascinantni. Imao sam osećaj da sam zakoračio u neku drugu dimenziju, jedan potpuno novi svet. Sećam se da mi je prva misao kada smo sleteli na aerodrom bila: “Gospode Bože, gde smo ovo došli”. Sve je izgledalo krajnje skromno i staro. Bio je to trenutak realnosti, kada sam shvatio da sam se našao u izuzetno siromašnoj zemlji. Međutim, čim smo stigli u glavni grad, utisci su se promenili. Šetnja centralnim ulicama Zanzibara otkrila nam je jedno lepo mesto, skromne, ali autentične arhitekture. S obzirom na ratove koji su se vodili sve do sedamdesetih godina prošlog veka, vodič nije bio u mogućnosti da nam pokaže neke istorijske znamenitosti, ali smo videli kuću Fredija Merkjurija, koji je ovde rođen. Može i da se rentira. Ono što u gradu privlači pažnju nisu građevine, već energija i prizori na koje mi nismo navikli. Iznenadio sam se kada sam, nasred prašnjave prometne ulice, video da trgovci izlažu i prodaju sirovo meso. Higijena nije na zavidnom nivou, što ide u prilog činjenici da je životni vek stanovnika oko četrdeset osam godina.

Kao pravi gurman, radoznali dvadesetšestogodišnji novinar iskoristio je priliku da degustira specijalitete karakteristične za ovo podneblje.

- Hrana je privlačna već na prvi pogled i mami vas da je probate. Voće je vrlo ukusno, a meni su se naročito dopali morski specijaliteti, koji su pre svega sveži. Primetio sam da, kao i mi, krompir koriste kao prilog gotovo uz svako jelo. Lokalna jela spremaju se od piletine i jagnjetine, i prilično su pikantna, što će moja nepca sigurno osećati izvesno vreme.

Urednik i voditelj emisija “Premijera” i “Premijera vikend specijal” uživao je u gostoprimstvu domaćina, koji se trude da svaki posetilac njihovu zemlju doživi krajnje autentično.

- “Hakuna matata” čuje se gde god se okrenete. Tim pozdravom vam se obraćaju pri svakom susretu, slučajnom ili dogovorenom. Uprkos izuzetno siromašnim uslovima u kojima žive, duhom su neverovatno bogati. Veoma su srdačni i uvek raspoloženi da pomognu. Iako rade teške fizičke poslove za malu novčanu nadoknadu, to im ne predstavlja prepreku da se raduju onom što imaju i budu zahvalni na svemu što im je od Boga dato, preciznije od Alaha, jer je većina muslimanske veroispovesti.

Doživljaj ostrva na istoku Afrike ne bi bio potpun bez relaksacije na egzotičnoj obali.

- Uživao sam na plažama Zanzibara, prekrivenim karakterističnim belim peskom koji zapljuskuje tirkizna voda. Skoro da možete da čujete kako vam koža cvrči na suncu, koje je za nas Evropljane izuzetno jako. To mi uopšte nije smetalo, naprotiv. Posebna atrakcija je plivanje sa delfinima, “Blue Safari”, tokom kojeg smo obišli najpoznatije plaže. Meni je najuzbudljiviji deo putovanja bio odlazak na pravi safari u kontinentalni deo Afrike, neverovatnu Tanzaniju. Boravili smo u Nacionalnom parku „Mikumi“, prirodnom staništu divljih životinja, gde smo iz neposredne blizine posmatrali kako se ponašaju na svom terenu. Smeštaj je autentičan, bez struje, gotovo bez vode, a dok smo jeli za improvizovanim stolom oko nas su obigravali majmuni. Sve u svemu, potpuno nestvaran doživljaj afričkog podneblja i “sasvim prirodno” iskustvo.

 

Deana Đukić

Pročitajte još

Najnovije vesti