U Srbiji je bio u maju, a ukus kajmaka, i šest meseci kasnije nije izbledeo iz njegovog sećanja. I to nije jedino iznenađenje koje je jedan od najpoznatijih evropskih TV kuvara Rudolf Van Vin doživeo prilikom prve posete srpskoj prestonici. Voditelj emisija "Lako može svako", "Ukus života", "Rudolfova pekara" nije ni sanjao da je njegov kanal, 24 Kitchen, toliko popularan u Srbiji.
- To dokazuje koliko je hrana važna u vašoj zemlji - kaže Rudolf i otkriva da bi uskoro mogao ponovo da poseti Beograd.
- Naš kanal priprema novu sezonu serijala "Ukus života" koji se bavi kuhinjama raznih zemalja. Očekujem da bi snimanje moglo da počne sledeće godine. Tačan datum zavisi od mnogo stvari, ali za mene jedno je sigurno - Srbiju definitivno treba posetiti.
Šta mislite o srpskoj kuhinji?
- Voleo bih da sam mogao da provedem više vremena u Beogradu, jer sam bio samo dva dana i imao pretrpan raspored. Ipak, ručali smo u odličnom tradicionalnom restoranu, gde sam jeo fantastičnu teleću čorbu i dinstano meso sa odličnim sosom od paprike.
Da li vam način na koji neko tretira hranu govori nešto o tome kako se odnosi prema životu?
- Naravno. Ono ste što jedete. Kad kuvate za nekoga, znači da vam je stalo do te osobe. Kad jedete nečiju hranu, na taj način izražavate poštovanje za gostoprimstvo. Bez obzira na to gde ljudi žive, da li su bogati ili siromašni, hrana uvek zauzima ključno mesto u njihovim životima. Kroz hranu, ljudi nalaze način da izraze svoju ljubav.
Šta više volite - da kuvate ili da spremate poslastice?
- I jedno i drugo. Možda je kuvanje osnova, a priprema poslastica nadgradnja koja pruža mogućnosti za igru.
Znate li koliko ste različitih jela napravili u životu? Koliko vrsta torti umete da spremite?
- Da budem iskren, ne znam. Nisam baš dobar sa brojevima i matematikom što će vas možda iznenaditi, jer sam s druge strane, vrlo precizan u pripremi recepata.
Postoji li jelo koje nikada niste uspeli da pripremite?
- E, to je dobro pitanje. Postoje neka jedinstvena jela koja je jako teško napraviti u kuhinji kod kuće. Na primer, gril na teksaški način koji se 13 sati priprema u zatvorenom roštilju, ili marokanska bastilja (pita sa golubom) koja se pravi sa veoma tankom korom na vrelom plehu. Nikad ne možete napraviti isto ova jela, ali možete da se potrudite da se približite originalnom receptu koliko je moguće.
Koja je najveća greška koju ste napravili u kuhinji?
- Izgorelo mi je povrće za zabavu kojoj je prisustvovalo 500 ljudi. Imao sam 17 godina i bio je to moj prvi posao u kuhinji jednog hotela u Švajcarskoj. Izazvao sam paniku, tako da smo na brzinu poslužili gostima salatu. Kad sam stigao kući, bio sam toliko postiđen da sam zaplakao. Glavni kuvar nije hteo da priča sa mnom nedelju dana. Ali posle toga, zahvalio mi je što sam ga upozorio na vreme, jer ipak nismo morali da poslužimo izgorelo povrće gostima. Utešio me i rekao da je to dobra lekcija za mene.
Šta je vaš prvi savet početnicima u kuhinji?
- Jednostavnost. Kao što početnici u muzici kreću od onog osnovnog do-re-mi. Nemojte praviti nered u kuhinji. Kupite pristojnu kuhinjsku dasku, dobre tiganje i veoma oštar nož.
Širom sveta žene provode više vremena u kuhinji, a opet, smatra se da su muškarci bolji kuvari. Šta vi mislite - ko bolje kuva?
- Možda grešim, ali čini mi se da muškarci kuvanju pristupaju tehnički. Biraju recepte koji zahtevaju dosta veštine, pa se na kraju dobro osećaju i traže aplauz. Nazovite to pumpanjem ega. Žene kuvanju pristupaju jednostavnije i pripremaju hranu za ljude do kojih im je stalo. Kod njih ego ne igra bitnu ulogu. Mislim da zbog toga više ima muškaraca u svetu profesionalnog kuvanja, iako su žene svedenije i, shodno tome, mogle bi da budu bolje kuvarice.
Slažete li se sa izrekom: Put do muškog srca vodi preko stomaka?
- To je sto posto tačno. Sve što jedete je... ljubav!
Koje jelo bi neko trebalo da vam pripremi da bi vas impresionirao ili zaveo?
- Bilo koje pod uslovom da je pravljeno sa pažnjom i brigom. Ne radi se o tome šta radite, već kako to radite.
Osim kuvanja, šta je vaša strast?
- Volim sve dobre stvari u životu. Kuvanje je značajno jedino ako ga delite sa nekim. Isti princip važi i za putovanja, muziku, ples, modu, kafu i vino.
Čari kuvanja, Rudolf je otkrio još kao školarac, pomažući ujaku u restoranu u Amsterdamu. Vlasnik je mnogobrojnih nagrada, a prvi je u Holandiji koji je objedinio dve titule: master kuvar i master poslastičar. Stigao je i do Holivuda - pripremao je deserte za zabavu povodom dodele Oskara 2005. godine. Ipak, kao svoj najveći uspeh izdvaja to što i dalje uživa u kuvanju.
- Naročito ponosnim me čini mogućnost da motivišem decu, da ih zainteresujem za hranu kako bi počeli da kuvaju. Oni su naša budućnost i želim da budem deo nje.
Izvor: Novosti
Pročitajte još
Ceca blista u belom, poručila: Vreme je da se venčam
Ceca Ražnatović u belom blista
05/11/2024
Saznajte višeMira i Aca ponovo zajedno! Prošlo je 24 godine od dueta koga i danas obožavamo
Duet Ace Lukasa i Mire Škorić može da postane veliki hit
05/11/2024
Saznajte višeKako danas izgleda Marija iz "Lud, zbunjen, normalan"? Život joj obeležila velika tragedija
Tatjana Šojić, gde je danas i šta radi?
05/11/2024
Saznajte višeAmerički par postao hit na X-u, pojavio se na glasanju kao Tramp i Melanija
Američki izbori 2024. izazvali veliko interesovanje
05/11/2024
Saznajte višeNajlepše je kod bake: Dom majke Željka Mitrovića, skromna oaza savršeno opremljena
Dom majke Željka Mitrovića
05/11/2024
Saznajte višeNeobičan recept za dugovečnost Mire Banjac, juče je proslavila 95. rođendan
Mira Banjac napunila 95 godina, vedar duh je nije napustio
05/11/2024
Saznajte više
Komentari (0)