Nezaboravan ukus iz morskih dubina

Nezaboravan ukus iz morskih dubina

Autor: | 28/04/2012

0

Specijaliteti od raznovrsnih riba i morskih plodova odličan su povod za porodično okupljanje ili druženje sa prijateljima

MEDALJONI OD JASTOGA U SOSU OD ZAČINSKOG BILJA

Idealan prilog ovom jelu je mešana salata
Sastojci za 4 osobe:
Za medaljone od jastoga:
- četiri repa jastoga
- dve kašike začinskog bilja
- četiri kašike maslinovog ulja
- so i biber
Za sos od začinskog bilja:
- 50 g putera
- dve kašike maslinovog ulja
- četiri kašike brašna
- šolja mleka
- pola šolje jogurta
- dve kašike začinskog bilja
- so i biber
Za mešanu salatu:
- pola glavice zelene salate
- dva paradajza
- crveni luk

Repove od jastoga očistite od ljušture i isecite ih u obliku medaljona. Posolite, pobiberite i pospite ih začinskim biljem. U većem tiganju zagrejte ulje i pržite medaljone četiri minuta sa svake strane. Kada budu gotovi, sklonite ih sa strane.
Sos od začinskog bilja ćete pripremiti tako što ćete u loncu na srednjoj vatri zagrejati ulje i puter. Dodajte brašno i ostavite da se prži dva minuta vodeći računa da ne zagori. Dodajte mleko, jogurt i začinsko bilje, i pustite da provri. Posolite i pobiberite i ostavite da vri još pet minuta.
Za mešanu salatu sitno iseckajte crveni luk, a paradajz na veće komade, pa ih u dubljoj posudi pomešajte sa zelenom salatom i začinite po želji. Medaljone prelijte sosom od začinskog bilja.

ŠKOLJKE NA ŽARU
Prava su poslastica za sve koji vole jela od morskih plodova
Sastojci za 4 osobe:
Za školjke:
- 800 g školjki
- četvrtina šolje soka od limuna
- četiri kašike maslinovog ulja
- so i biber
Za salatu od citrusa:
- jedan grejpfrut
- dve pomorandže
- 150 g jagoda
- kivi
- četvrtina glavice crvenog luka
- dve isečene babure
- korijander
- kašičica sosa od rena
- so i biber
Očistite školjke. U dubljoj posudi napravite marinadu tako što ćete pomešati sok od limuna, maslinovo ulje, so i biber. Ostavite školjke da odstoje u marinadi dvadeset minuta. Zagrejte roštilj pa pržite školjke na žaru tri minuta sa svake strane.
Za salatu od citrusa isecite grejpfrut, pomorandže, jagode, kivi, luk i baburu. Sjedinite ih u dubljoj posudi pa dodajte korijander, sos od rena, posolite i pobiberite, pa je poslužite sa školjkama.

PRŽENA TUNJEVINA SA LIBANSKOM SALATOM

Najhranljivija morska riba odlična je preporuka za sve one koji žele da zadrže vitku liniju
Sastojci za 4 osobe:
Za tunjevinu:
- četiri komada sveže tunjevine
- četiri kašike maslinovog ulja
- so i biber
Za libansku salatu:
- dve šolje pšeničnog griza
- dve šolje vode
- pola šolje soka od limuna
- četvrtina šolje samlevene nane
- dva paradajza
- šolja klica deteline
- četiri kašike maslinovog ulja
- četiri kašike sirćeta
- so i biber
Očistite tunjevinu i svaki komad pospite začinima sa obe strane. Na vatri srednje jačine zagrejte roštilj i podmažite ga uljem. Ribu ispržite po vašem ukusu.
Pomešajte sve navedene namirnice za salatu i pospite ih začinima. Prelijte vodom i sokom od limuna. Gotovu tunjevinu poslužite sa salatom.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin
Tagovi: riba