Šef kuhinje rezidencije Velike Britanije Aleksandar Pavlović preporučuje neke od specijaliteta engleske kuhinje koji su posluženi na koktelu povodom obeležavanja 175 godina diplomatskih odnosa između Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva
Potaž od praziluka
Kako bi čorba bila kremastija, povrće još jednom propasirajte
Sastojci za 6 osoba:
- 60 g putera
- dve kašike ulja
- 700 g svetlog dela praziluka
- 200 g karfiola
- 200 g krompira
- 100 g korena celera
- 500 ml pileće supe
- 300 ml punomasnog mleka
- so
- biber
- muskatni orah
Praziluk, karfiol, krompir i celer isecite na krupnije komade. U odgovarajućoj posudi zagrejte puter zajedno sa uljem. Prodinstajte praziluk desetak minuta. U međuvremenu skuvajte bistru pileću supu. Praziluku dodajte ostalo povrće, nalijte ga pilećom supom i kuvajte petnaest minuta. Zatim dodajte mleko, začinite po ukusu i čim proključa, sklonite sa vatre. Izvadite komade povrća i izblendirajte ga, pa ga vratite u mleko. Pre posluživanja dekorišite neutralnom pavlakom i peršunom.
Jabuke sa hrskavom koricom
Osvežavajući desert servirajte sa ulupanom slatkom pavlakom ili sladoledom
Sastojci za 6 osoba:
- kilogram i po slatkih jabuka
- kašičica cimeta
- tri kašike žutog šećera
- kašika integralnog brašna
- sok od jednog limuna
- rendana kora od dva limuna
Hrskava kora:
- 250 g putera
- 200 g ovsenih pahuljica
- 100 g integralnog brašna
- 100 g žutog šećera
Jabuke oljuštite i isecite na jednake kocke. Umešajte ih u smesu šećera, brašna, cimeta, soka i kore od limuna. Stavite ih u vatrostalnu posudu.
Za koru u puter koji ste penasto izradili dodajte ovsene pahuljice, brašno i žuti šećer. Smesu dobro umešajte i rasporedite je preko jabuka u vatrostalnoj posudi. Pecite u rerni na 200 stepeni petnaest minuta dok kora ne dobije zlatnožutu boju. Poslužite toplo.
Kraljevska piletina
Odlično posluženje kao predjelo ili glavno jelo
Sastojci za 4 osobe:
- pola pileta
- šargarepa
- paškanat
- pola celera
- lovorov list
- so
- biber u zrnu
Za sos:
- 30 g putera
- kašika ulja
- 300 g crnog luka
- tri kašičice kari-praha
- dve kašike majoneza
- veza peršuna
Meso odvojite od kostiju, a povrće isecite na krupnije komade. Kuvajte ih u loncu i začinite po želji. U međuvremenu napravite sos. U tiganju zagrejte puter i ulje i dinstajte sitno seckani luk dok ne postane staklast. Dodajte kari da pusti aromu pa sklonite sa vatre. Luk izblendirajte da dobijete pire, zatim mu dodajte majonez i sitno seckani peršun. Kada meso i povrće budu gotovi, procedite supu, meso ostavite da se ohladi pa ga iscepkajte. Pomešajte ga sa sosom i poslužite sa kuvanim pirinčem ili krompir-pireom.
Kroketi od praziluka
Prilog koji se lako i brzo priprema
Sastojci za 4 osobe:
- 100 g putera
- 500 g praziluka
- 150 g prezli
- 200 g kačkavalja
- kašika senfa
- dve veze peršuna
- 100 g sitno seckanih oraha
- jaje
- žumance
- ulje
- so
- biber
Na zagrejanom puteru izdinstajte sitno seckani praziluk. Posolite i pobiberite pa ga prebacite u drugu posudu. Dodajte rendani kačkavalj, sitno seckani peršun, orahe, jedno jaje i jedno žumance i senf i dobro izmešajte. Od dobijene smese oblikujte male krokete, uvaljajte ih u prezlu i pecite u vrelom ulju dok ne dobiju zlatnožutu boju. Ocedite ih na ubrusu i poslužite sa zelenom salatom.
Pročitajte još
Katja sa nepunih sedam godina presekla! Nataša je tu potpuno nemoćna
Mlađa ćerka Nataše Bekvalac zapevala
22/12/2024
Saznajte višeGlava na ramenu, široki osmesi i čvrst zagrljaj... Novi Eminin dečko je ON? FOTO
Dečko Emine Jahović i dalje javnosti nije poznat
22/12/2024
Saznajte višeMarko i Melani otišli korak dalje! Dragana o ovome nije mogla ni da sanja, predivno
Devojka Marka Bijelića je veoma popularna na Instagramu
22/12/2024
Saznajte višeCeca u neviđenom izdanju dočekivala goste za Nikoljdan, kakve su ovo papuče?
Papuče Cece Ražnatović su udobne a efektne
21/12/2024
Saznajte višeJelena Đoković oglasila se posle tragedije, njene reči paraju srca
Tragedija u Zagrebu potresla je region
21/12/2024
Saznajte višeU jeku priče o razvodu, Čedina fotografija sve zbunila, šta je istina?
Razvod Čede Jovanovića ne prestaje da se komentariše
21/12/2024
Saznajte više
Komentari (0)