Priprema za zimu je laka, ali kada je klima poremećena neophodno je pažljivije planiranje, kako bi organizam mogao da izdrži sve promene. Jesen je pravo vreme da se telo pripremi za hladniji period.
Hrana koja se u jesen koristi pre svega jača cirkulaciju i imunitet. Toplo bilje kao: majčina dušica, origano, ruzmarin, cimet, komorač, karanfilić, anis, kim, bosiljak, đumbir, kardamom, hajdučka trava, dovoljno je da se jesen i zima lako podnesu.
Jačanje imuniteta je moguće samo ako obroci greju naš organizam, jer nijedan preparat neće delovati ako nema pravilnu podlogu – sluzi i hladnoća u telu to nisu. Posle grejanja začinima, toplim jelima, mahunarkama i zrelim jesenjim povrćem, treba pripremiti mešavine čaja za zimu, kao i neki domaći preparat.
Toplo bilje kao: majčina dušica, origano, ruzmarin, cimet, komorač, karanfilić, anis, kim, bosiljak, đumbir, kardamom, hajdučka trava, biće sasvim dovoljni da se jesen i zima lako podnesu – sami ili u mešavini – kako odgovara.
Naši tradicionalni i kineski recepti se veoma malo razlikuju.
Od kineskih domaćih lekova, preporučujem marmeladu koja je dobra za jačanje krvi i za grejanje slezine i pluća.
Kineska marmelada za imunitet
Šljive, smokve, crvene urme (ne kandirane, nego suve), gou ći bobice (kineski šipak, može se nabaviti u nekim bio radnjama), narendana cvekla, fruktoza ili smeđi šećer (samo malo – ne dodaju se količine kao kod klasične pripreme – svega 1 kašika na 1 kg voća), karanfilić, štapići cimeta, kriške svežeg đumbira, seme komorača, anis, kardamom, nekoliko komada kore limuna ili 1/4 limuna sa korom...suva kora mandarine (chen pi)
Voće, bobice i cvekla se stavlja u jednakim količinama. Na svaki kilogram voća doda se po 1 kriška đumbira, 1 kašika smeđeg šećera ili fruktoze, 1 kašika suve kore od mandarine i 1 ravna kašika mešavine ostalih začina.
Marmelada se sprema na nižoj temperaturi, duže i uz stalno mešanje. Gotova se naspe u tegle i steriliše.
Jedna kašika ove marmelade svakog jutra pobediće loše vreme i prirodno će ojačati pluća i imunitet, ali i krv.
Dobre su i dunje, sve drugo ostaje. Dunja ima specifično delovanje i pravi je blagoslov za pluća, pogotovo ako su problemi sa astmom ili alergijama. Ukoliko neko pati od suvih pluća (suvi nadražajni kašalj ili se brzo zadiše) dunja će veoma ublažiti te simptome.
Maja Đelić, lekar kineske medicine
Izvor: kodren.com
Pročitajte još
Suzana Mančić za HELLO!: Ja ću biti nana, moliću lepo!
Suzana Mančić sumira 2025. godinu
21/12/2025
Saznajte višeSunce, palme i okean: Zimovanje Marije Šerifović može da počne
Marija Šerifović otputovala na Bali
21/12/2025
Saznajte višeRođena sestra Džordža Klunija izgubila bitku sa rakom: Bila je moj heroj!
Preminula sestra Džordža Klunija
21/12/2025
Saznajte višeNiko srećniji od roditelja: Bilja i Aca danas primaju čestitke, sin jedinac podelio najlepšu vest
Sin Biljane Jevtić i Ace Ilića diplomirao
21/12/2025
Saznajte više

Komentari (0)