Pedeset godina u Srbiji: Tetra Pak štiti što je dobro

Pedeset godina u Srbiji: Tetra Pak štiti što je dobro

Autor: | 06/09/2013

0

Tetra Pak® je 1963. godine isporučio prvu mašinu za punjenje pasterizovanog mleka u Srbiji postavljajući temelje novih rešenja u tehnologiji prerade i pakovanja hrane na ovom tržištu. Danas je Srbija jedno od najvažnijih rastućih tržišta za poslovanje kompanije Tetra Pak u Jugoistočnoj Evropi. Proteklih pedeset godina u Srbiji bilo je obeleženo nizom inovacija koje su zauvek promenile život potrošača i postavile nove standarde u pogledu bezbednosti hrane. Među njima je i prva linija za dugotrajno mleko za kojom su potom sledile i druge vrste pakovanja kako za aseptične tako i za proizvode koji se moraju čuvati na nižim temperaturama.
Fabrika u Gornjem Milanovcu proizvodi ambalažni materijal za više od 200 kupaca u 52 zemlje širom sveta od čega je 70 odsto namenjeno izvozu čime se Tetra Pak svrstava među najveće izvoznike u Srbiji. Za svoj poslovni uspeh Tetra Pak je dobio priznanje Specijalne nagrade za uspešnu primenu sistema za unapređenje proizvodnje kao jedina u Evropi i jedna od svega nekoliko Tetra Pak fabrika u svetu. Ovo priznanje dodeljuje Japanski institut za održavanje fabrika, najugledniji svetski institut u oblasti primene rešenja u Proizvodnje Svetske Klase. Proizvodnju u ovoj fabrici karakteriše stalni rast koji se odražava u činjenici da je u 2012. god. proizvedeno 1,9 milijardi standardnih paketa, što je najbolji rezultat od osnivanja ove fabrike.
- Bezbednost hrane i inovacije su u samoj suštini našeg poslovanja od samog početka. Zajedno sa našim kupcima i partnerima, lokalnim i inostranim, sa ponosom ističemo naš doprinos razvoju i rastu industrije mleka i bezalkoholnih pića u Srbiji. Ujedno smo im zahvalni na činjenici što je Tetra Pak danas među najvećim izvoznicima u zemlji, dopremajući rešenja za preradu i pakovanje hrane širom sveta - rekao je Ola Elmqvist, Generalni direktor Tetra Pak Jugoistočna Evropa.
- Pedeset godina postojanja kompanije Tetra Pak u Srbiji je izvanredan primer doprinosa tržištu u Srbiji. To je takođe i dokaz poverenja u srpsku privredu koje švedska poslovna zajednica ima - rekao je g. Krister Asp, Ambasador Švedske u Srbiji.
Uporedo sa svojom misijom, Tetra Pak pomaže razvoju lokalne zajednice u kojoj posluje proteklih 50 godina. Kao deo obeležavanja godišnjice, kompanija Tetra Pak je nabavila neophodnu opremu i učila za dve škole u Gornjem Milanovcu kao i finansijski podržala organizaciju za decu sa posebnim potrebama.
Već 50 godina Tetra Pak ulaže napore da kontinuirano služi zajednici u kojoj posluje, ne samo štiteći kvalitet proizvoda već i životnu sredinu koja obezbeđuje najvrednije resurse. Početkom 2012. god. kompanija je otvorila prvo postrojenje za reciklažu Tetra Pak ambalaže u zemlji, pilot projekat na svetskom nivou kojim se u Srbiji pokreće novi metod zaštite prirode. Danas Brzan Plast obavlja reciklažu ne samo za tržište Srbije već i za druga, okolna tržišta.

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin
Tagovi: Tetra Pak

Najnovije vesti