Vitaminom C protiv prehlade

Vitaminom C protiv prehlade

Autor: | 05/06/2013

0

Prehlada je najčešća virusna bolest na svetu koja zahvata gornje respiratorne organe . Leka za prehladu nema ali postoji dosta sastojaka koji mogu ublažiti simptome ili ubrzati oporavak.

Veliki doprinos medicini u prvoj polovini dvadesetog veka  donelo je otkriće vitamina C i saznanje  o njegovoj izuzetnoj važnosti i uticaju na zdravlje ljudi.

Uglavnom se protiv gripa i prehlade borimo visokom dozom c vitamina.  Dokazano je da visoke doze vitamina C (1 -2 g/dan) skraćuju trajanje i ublažavaju simptome obične prehlade, mada i  kolicina od 100 mg dnevno ubrzava opravak. Uzimanje prevelikih količina C vitamina može izazvati dijareju , povraćanje i vrtoglavicu te nije preporučljivo.

Prema preporukama stručnjaka s Linus Pauling Institute-a, najbolja iskoristivost vitamina C postiže se u dozi od 200 – 400 mg. Naime, u toj dozi postiže se najbolje zasićenje organizma  vitaminom C te se stoga uzimanje doza viših od 500 mg (pogotovu odjednom) smatra beskorisnim, jer će se veći deo vitamina C izlučiti iz organizma.
Šta kaže nauka?

Vitamin C je rastvoriv  u vodi, a ljudski ga organizam ne može stvarati  te se mora unositi hranom ili, u slučaju povećanih potreba, suplementima. U organizmu, vitamin C igra vrlo važne uloge:

1. neophodan je za stavarnje  kolagena,

2. pomaže funkciju telesnog obrambenog sistema (imuniteta) podsticajem  aktivnosti belih krvnih zrnaca.

3. vitamin C pomaže apsorpciju gvoždja, a samim tim i formiranje crvenih krvnih zrnaca,

4. pretvara folnu kiselinu u njen aktivni oblik,

5. deluje kao antihistaminik te na taj način može pomoći u olakšavanju simptoma alergija.

Odrasle osobe otprilike dva do četiri puta godišnje pate od simptoma prehlade, a deca čak i češće. Ipak, usprkos dugotrajnoj potrazi za adekvatnim lekom, danas su nam dostupne samo dokazi  vezani  za  preventivno  i terapijsko delovanje vitamina C na simptome prehlade. Sva istaživanja pokazuju da redovno izimanje c vitamina smanjuje trajanje prehlade i umanjuje simptome.
Hranite se raznovrsno i uravnoteženo

Ako ne unosite dovoljno voća i povrća u organizam, posledice neće biti uočljive samo u izgledu kože – konzumiranje manje od tri porcije voća i povrća dnevno udvostručava vreme oporavka od prehlade. To je zbog toga što minerali i vitamini u ovim namirnicama uništavaju slobodne radikale, koji obaraju imunitet. S druge strane, zasićene i trans masti i drugi aditivi u namrinicama povećavaju broj slobodnih radikala u organizmu.

Šta treba da radite: Obavezno jedite pet porcija raznovrsnog voća i povrća svakog dana. Raznovrsnost  se ne odnosi  samo na vrste, već i na boje ovih namirnica. Svaka od njih sadrži različite tipove antioksidanata i hranjivih materija koje sinergično deluju na poboljšanje imuniteta.

Na primer, vitamin C u citrusnom voću povećava apsorpciju gvožđa iz crvenog mesa, ili iz bilo koje vrste zelenog lisnatog povrća. Treba jesti  što više sezonskih namirnica i uvek se truditi da na tanjiru imamo  namirnice u što više različitih boja.

Izvor: kodren.com

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin
Tagovi: