Nutricionisti kažu da će jedna pomorandža koja ima 130 g snabdeti organizam sa gotovo 100 odsto preporučene dnevne doze vitamina C, a početak dana sa sveže ceđenim sokom izbor je većine ljudi.
Jedna od asocijacija na zimu kod mnogih ljudi sa našeg podneblja jeste savršen miris i ukus pomorandže. Pored toga što je veoma ukusna, ona je pravi izvor vitamina koji su neophodni u hladnim mesecima. Ovo narandžasto voće sadrži listu esencijalnih hranljivih materija, vitamina i minerala neophodnih za normalan rast, razvoj i ukupno blagostanje. Plod pomorandže ima veoma malo kalorija i ne sadrži zasićene masti, niti holesterol, ali je bogat dijetetskim vlaknima i pektinom. Poznato je da pektin smanjuje nivo holesterola u krvi, a pomaže i u zaštiti sluzokože debelog creva.
Izvor vitamina
Pomorandža je odličan izvor vitamina C koji je moćan prirodni antioksidant. Unos hrane bogate ovim vitaminom pomaže organizmu da razvije otpornost prema infektivnim agensima i da izbaciti štetne, proinflamatorne slobodne radikale. Sadrži i značajan nivo vitamina A, flavonoida i drugih antioksidanasa, kao što su alfa i beta karoten i lutein. Unos voća bogatog flavonoidima pomaže organizmu da se zaštiti od raka pluća i usne duplje. Ovo voće dobar je izvor vitamina B kompleksa, kao što su tiamin, piridoksin i folati, a oni su od suštinskog značaja i telo se njima snabdeva iz spoljašnjih izvora. Smatra se kako hemijska jedinjenja sadržana u pomorandži smanjuju rizik od raka, mnogih hroničnih bolesti u koje spada i artritis, kao i od gojaznosti i srčanih oboljenja. Samo jedna narandža sadrži gotovo 100 odsto preporučene dnevne doze vitamina C, a tu su i dijetalna vlakna, vitamin B1, kalijum, vitamin A, kalcijum, folati i vrlo malo kalorija - 130 g ovog sočnog voća ima samo 60 kalorija. Ovo narandžu čini savršenom voćkom za užinu ili ukusan doručak koji daje energiju.
Kolač od pomorandži
Vreme pripreme: 60 minuta // 4 osobe // 800 din.
Za biskvit
4 jaja
200 g šećera
200 g brašna
1 prašak za pecivo
80 ml ulja
80 ml mleka
Za nadev
3 pomorandže
4 kašičice svetle marmelade (po izboru)
Za preliv
čokolada
margarin
Priprema
Narandže oprati. Jednu oljuštenu i jednu celu staviti u zamrzivač da se zalede. Iz treće narandže (i limuna) iscediti sok. Žumanca i šećer penasto umutiti. Dodati mleko, ulje, brašno i prašak za pecivo pa sve dobro promešati. Na kraju pažljivo umešati sneg od belanaca. Kalup promera 24×24 cm obložiti papirom za pečenje. Rernu ugrejati na 180 stepeni. Izliti smesu u pripremljeni kalup i peći 30 - 35 minuta na 180 stepeni. Ispečeni biskvit ohladiti pa preseći na pola, a polovinu izmrviti. Smrznute narandže narendati (ili ih usitniti u blenderu). Tako pripremljenu smesu pomešati sa marmeladom i sokom od jedne isceđene pomorandže. Sve pomešati sa izmrvljenim biskvitom i ravnomerno rasporediti po drugoj polovini biskvita. Napraviti čokoladnu glazuru i preliti preko kolača, a potom ga dobro ohladiti.
Izvor: kodren.com/Magazin Story
Pročitajte još
Božić bez snega: Jelisaveta Orašanin sa decom uživa u Los Anđelesu
Jelisaveta Orašanin otputovala se decom u Ameriku
18/12/2024
Saznajte višeNakon vesti da se razvela oglasila se Ana Stanić, imala da poruči samo jedno
Ana Stanić se razvela posle 14 godina braka
18/12/2024
Saznajte višeZnate li koliko godina ima Viki Miljković? Danas joj je rođendan, a slavlje je duplo
Viki Miljković slavi jubilarni rođendan
18/12/2024
Saznajte višeZimska kapa Marija Šerifovića je nešto najslađe što smo videli danas i za dečake i za devojčice
Zimska kapa Marija Šerifovića topla i meka
18/12/2024
Saznajte višeIza zidina zimska bajka: Tradicionalno kićenje dvorišta JK gotovo!
Dvorište Jelene Karleuše u novogodišnjim bojama
18/12/2024
Saznajte više
Komentari (0)