Značaj jabuke u ishrani

Značaj jabuke u ishrani

Autor: | 13/03/2013

0

 

Jabuka nema veliku energetsku vrednost pa je pogodna za dijetalnu ishranu, ali je zato bogata mineralima, vitaminima i drugim korisnim sastojcima.

 

Nutritivni sastav:

Jabuka,100g:

Kalorija              52

Ukupno masti    0,2g

Zasićene masti  0.1g

Holesterol         0mg

Natrijum           1mg

Ugljikohidrati    13.8g

Dijetna vlakna   2.4g

Šećeri             10.4g

Proteini            0.3g

Kalcijum           6mg

Kalijum         107mg

Ostali sastojci:

belančevine (u manjem obimu), biljna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamin B, vitamin C, gvožđe, eterična ulja, kalijum, kalcijum, karotin, magnezijum, minerale, natrijum, oligo elemente, organske kiseline, pektin, proteine, sumpor, ugljene hidrate, fluor, flavonoide, fosfor, hlor, celulozu, šećer (fruktozu i glukozu)

Jabuka kao lek:

Jabuke su vrlo su važne za negu zuba, zato ih je najbolje jesti sirove i neoljuštene, jer se grickanjem sveže jabuke čiste zubi voćnim sokom iz jabuke, a i cela usna šupljina. Sirove oljuštene jabuke trebalo bi da izbegavaju osobe koje pate od dijareje, gastritisa i ulkusa. Međutim, pečene ili kuvane jabuke su lek za ove tegobe. Zbog sadržaja pektina jabuke su dobre u eleminicaji viška holesterola i izlučivanja štetnih matreija iz organizma, pa je dobro da ih konzumiraju osobe koje pate od oboljenja jetre i bubrega, kao i za lečenje anemije. Protiv anemije svako jutro na gladan stomak pojesti jednu narendanu jabuku prelivenu sokom od limuna, kašikom meda i kašičicom soka od drenjina ili bokvice. Jabuka može da pomogne kod dijabetesa tipa 2, visokog holesterola, astme,zatvora, groznice , lošeg varenja, suvog kašlja, raka, kardiovaskularne bolesti, čira, gušavosti, dijareje, ateroskleroze i reumatoidnog artritisa. Jača tanko i debelo crevo, jetru, organe za varenje,kardiovaskulani sistem i krvne sudove.

Zanimljivosti:

Jabuka je poznata kao zdravo voće, a ustanovljeno je i kako pomaže u očuvanju dobrog pamćenja. Dve-tri čaše jabukovog soka na dan znatno smanjuju rizik od slabljenja pamćenja koje se javlja u starijoj dobi, pokazalo je istraživanje provedeno na Univerzitetu u Masačusetsu.

Naučnici smatraju da je za to zaslužan visok sadržaj antioksidanasa u tom voću. Naravno, isti zaštitni učinak ima i konzumiranje svežih jabuka, a da bi zaista bile korisne pri očuvanju pamćenja, treba pojesti dve do četiri jabuke dnevno!

Da li ste znali ?

 Stara poslovica “ Jedna trula jabuka pokvari čitavo bure jabuka“ , nije daleko od istine. Jabuke pripadaju grupi voća (u koju između ostalog spadaju i kajsije,avokado,banane,borovnice,dinje i breskve) koje proizvodi etilen-gas koji pospešuje zrenje. Zato povećan nivo etilena koji oslobađa jedna trula jabuka u kesi može značajno da ubrza proces truljenja ostalih jabuka.Voće koje proizvodi etilen može da podstakne i dozrevanje drugog voća i povrća. Ali ono može da ima i neželjene efekte.Recimo,ukoliko zdelu sa zrelim jabukama i bananama stavite pored svežeg cveća,ono će brzo uvenuti.Takođe,ukoliko primetite da vam je krompir brzo proklijao,moguće da je stajao pored jabuka.

Izvor: kodren.com

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin
Tagovi: jabuka

Pročitajte još

Najnovije vesti