Resonate festival 2013. počinje 23. marta

Resonate festival 2013. počinje 23. marta

Autor: | 11/03/2013

0

Resonate festival će se održati od 21. do 23. marta 2013. u Domu Omladine Beograda. Festival okuplja istaknute umetnike sa ciljem da se podstaknu napredne debate o poziciji i ulozi tehnologije u umetnosti i kulturi. Tokom tri dana trajanja festivala vrhunski umetnici, profesionalci i mislioci savremenog društva će podeliti svoja znanja i iskustva sa posetiocima tokom 31 predavanja, 16 radionica, debata, edukativnog i muzičkog programa.
Da je Resonate 2013 postao jedan od najprestižnijih evropskih festivala koji pomera granice i postavlja standarde korišćenja novih tehnologija u umetnosti i kulturi, svedoči 800 stranaca iz celog sveta koji su mesec dana pre početka festivala kupili kartu i potvrdili svoje prisustvo. Najbolji studenti, posetioci, predavači i umetnici će kroz interaktivne radionice obrađivati teme kao što su: instalaciona umetnost, generativna umetnost, vizualizacija podataka/kvantifikuj sebe, kreativno kodiranje, performans/muzička produkcija, nezavisne igrice, pripovedanje i dizajn futurizam.


Dnevni program je kreiran u partnerstvu sa vodećim obrazovnim institucijama u oblasti umetnosti, digitalnih medija i dizajna. Umetnici koji će držati predavanja i uz teorijsko znanje podeliti praktična iskustva sa posetiocima su: Casey Reas, Joachim Sauter (ART+COM), Zimoun, Klaus Obermaier, Moritz Stefaner, Zach Gage, Tale of Tales, Golan Levin, Ivan Poupyrev, Raquel Meyers, Anthony Dunne (RCA), Cohen van Balen, Karsten Schmidt, Spaces of Play, Memo Akten, Andreas Müller (Nanikawa), James Bridle, Liam Young, Andreas Gysin, Greg J Smith, Kyle McDonald, Peter Kirn, Studio NAND i mnogi drugi.
Novi pristupi u korišćenju savremene tehnologije u umetnosti i kulturi uz pionirske medijske poduhvate čine ovaj festival jedinstvenim i atraktivnim za inostranu i domaću umetničku scenu. Ovogodišnji program predstavlja načine na koji se mogu iskoristiti sve mogućnosti koje ima savremena tehnologija u kreativnoj industriji, zabavi ali i komunikaciji i profesionalnom umrežavanju.

Resonate festival nudi i bogat muzički program. Tokom trajanja ovog festivala otvaraju se važna pitanja odnosa sfere digitalnog i sfere organskog, pa se muzička podloga rukovodi idejom da publici ponudi mogućnost uživanja u vrhunskoj umetnosti koja nastaje na rubovima popularne kulture, istovremeno odgovarajući na neke od najznačajnijih dilema koje stoje pred savremenim stvaraocima. Prvog dana festivala nastupa Pantha du Prince u Domu Omladine Beograda od 21h, čovek koji je revolucionarnim potezom lansirao zvuk koji sam naziva "Sonic House" – miks elektronskih bitova, akustični odsviranih melodija i ambijentalnih zvukova. Publika će biti u prilici da drugog dana festivala čuje i jedan od najvažnijih umetničkih kolektiva digitalne generacije, Mouse on Mars. Poslednje večeri festivala 23. marta nastupiće na lokaciji iznenađenja DJ Dinky koja pripada novom talasu izuzetnih umetnika elektronske klupske muzike iz Čilea. U Beogradu će ova underground DJ zvezda nastupati na još neobjavljenoj lokaciji, za smeli klubski kraj Resonate festivala.

Foto: Nemanja Knezevic / 2012

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin

Pročitajte još

Najnovije vesti