Budite uvek siti - a vitki!

Budite uvek siti - a vitki!

Autor: | 16/02/2013

0


Samo deset odsto populacije bez ikakvog razmišljanja i brojanja kalorija može da jede, a da se ne ugoji.
Ostali koji su vitki, ili to žele da budu, moraju da nauče kako da jedu da to postignu ili da održe željenu liniju. S tim u vezi dobro je znati da postoji hrana i namirnice koje provociraju apetit. Jedete ih i ne možete da se zasitite, a što ih više jedete organizam traži - još.
To su pre svega namirnice koje najviše sadrže šećera, brašna i masnoće, na primer keks i druge grickalice, čokolada, razni industrijski sokovi...
Kako bi uskladili želje za lepim telom i potrebe za hranom, nutricionisti savetuju da prilikom izbora namirnica obratite pažnju na one koje daju osećaj punoće i sitosti. Male tajne vitkih ljudi su upravo u odabiru namirnica i u čestim manjim obrocima. Naravno, doručak je obavezan.
- Ako se hrana bira prema dužini varenja, treba znati da se meso najduže vari i stvara dugotrajni osećaj sitosti, a šećer i belo brašno se najbrže svare i veoma brzo se ponovo javlja osećaj gladi - objašnjava Branka Mirković, nutricionista.
- Namirnice koje se pripremaju od integralnih žitarica, punog zrna mnogo duže se vare, daju punoću i sitost četiri puta duže od namirnica koje su pripremljene od belog brašna. Zato birajte hleb, testeninu od integralnog brašna, jedite integralni pirinač umesto belog. Ako ste uzeli namirnice od belog brašna ili pirinča, već posle sat vremena bićete gladni bez obzira na to koliko ste kalorija uneli.
Takođe i neukusna, nezačinjena hrana veoma teško može da zasiti. Dodajte zato začine koje volite, uglavnom suve i sveže aromatične. Izbegavajte kečap ili ga zamenite sokom od paradajza, a majoneze i razne dresinge koji su puni šećera i skroba zamenite nemasnim jogurtom i aromatičnim biljem. Tako ćete pojesti manje kalorija a sigurno izbeći dodatke koji otvaraju apetit, a to su svakako kečap i majonez.
Ušetedećete mnogo kalorija ako kafu ne zaslađujete, izbacite kremove i kondenzovano mleko koje sadrži mnogo kalorija. Ako volite takvu kafu, neka vam onda ona bude i poslastica i obrok.
- Koristan savet je takođe da je bolje pojesti parče torte nego stalno grickati sitne kolače - savetuje Branka Mirković.
- Vitki ljudi koji umeju da čuvaju dobru liniju kažu da treba uzimati samo ono što se jede viljuškom i nožem, opasnije po obim struka je ono što je sitno, malo i uzima se rukama.
- Meso se vari čak četiri-pet sati, i posle mesnog obroka dugo ćete biti siti - ističe naša sagovornica.
- Ipak, trebalo bi da birate manje kalorična nemasna mesa. Kalorije se kriju u masnoći. Jedan gram masnoće, bez obzira na poreklo, ima devet kalorija, a jedan gram proteina i ugljenih hidrata četiri kilokalorije.
Dovoljna je manja količina da osetite sitost i dugotrajno imate snagu i energiju. Zato je preporuka da se meso jede za ručak, ako jedete za večeru zbog dugotrajnog varenja možete imati probleme sa spavanjem.
Pored podele po dužini varenja, odnosno koliko vremena hrana ostaje u želucu i tako duže daje osećaj sitosti, postoji i podela po glikemijskom indeksu.
Reč je o namirnicama iz kojih šećeri najbrže dolaze u krv, naglo podižu nivo šećera i stvaraju potrebu da se jedu u većim količinama. One otvaraju apetit. Fenomen lubenice svima je poznat, malo ko može da se zaustavi samo na jednom parčetu.
- Namirnice koje imaju najviše ugljenih hidrata, šećera ili brašna su opasnost za liniju ili prejedanje - kaže Branka Mirković.
- Jedan keks vas neće ugojiti ili kockica čokolade ako možete da stanete. Ako znate da ne možete, bolje ne počinjite.
Mahunarke, pasulj, grašak, boranija takođe stvaraju osećaj sitosti i punoće. Boranija se posebno preporučuje jer ima nizak glikemijski indeks i mogu da je uzimaju dijabetičari kao i osobe koje imaju nisku toleranciju na glukozu.
- Naučite da jedete polako, imajte svest šta i koliko jedete, ne trpajte u sebe - ukazuje Branka Mirković.
- Između zalogaja odložite pribor, pričajte, uživajte u druženju. Nikada ne dosipajte hranu, stavite prilikom serviranja sve što planirate da pojedete na tanjir i birajte manje kaloričnu hranu.
Treba znati i da alkohol podstiče apetit. Kokteli su visokokalorični, žestoka pića takođe. Ako nameravate da nazdravite nekim pićem, izaberite belo ili crveno vino.

izvor: Novosti

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin
Tagovi: Siti i vitki

Pročitajte još

Najnovije vesti