Šolja vrućeg kakaoa: Čuva srce, mozak i kožu

Šolja vrućeg kakaoa: Čuva srce, mozak i kožu

Autor: | 30/04/2014

0

Lekovita priroda – kakao povećava otpornost na štetno ultravioletno zračenje, podstiče mozak na stvaranje endorfina, čuva kardiovaskularni sistem

Kakao se uglavnom konzumira zbog opojnog mirisa i ukusa, ali većina nas ne razmišlja o njegovim drugim, pravim vrednostima. Sve veći broj istraživača usmerenih na ovaj egzotični plod biljke kakaovca (Theobroma cacao), otkriva i druge korisne vrednosti. Zahvaljujući obilju različitih sastojaka, ispostavilo se da je delotvoran na više “polja”.

Flavonoli, podgrupa flavonoida, posebno su zanimljivi savremenoj medicini. Istraživanja pokazuju da se kod ispitanika koji su pili kakao sa visokim nivoom flavonola značajno smanjio krvni pritisak i za 47 posto poboljšala funkcija krvnih sudova. Profesor dr Karl Kin na Dejvis univerzitetu u Kaliforniji, član međunarodnog istraživačkog tima, naglasio je da su pritom isključena sva neželjena dejstva.

Istovremeno, flavonoli kao antioksidansi imaju sposobnost da neutrališu aktivnost slobodnih radikala, čija produkcija tokom metaboličkih procesa u organizmu oštećuje različite komponente ćelija, uključujući i DNK, što dovodi do starenja i nastanka različitih degenerativnih bolesti.

Istraživanja govore i da su izuzetno delotvorni za očuvanje zdrave kože. Redovnim konzumiranjem kakaoa povećava se otpornost kože na štetno ultraviolentno zračenje, čime se odlaže pojava iritacije i crvenila, bora i pigmentacije. Stimuliše se i mikrocirkulacija, što omogućava bolje snabdevanje hranljivim sastojcima i kiseonikom, pa se povećava gustina derma – srednjeg sloja kože koji daje elastičnost i zategnutost. Povećava se i hidriranost i sprečava gubitak vode.

Holandski i nemački naučnici su u tromesečnom istraživanju dokazali da je koža žena, koje su svakodnevno ispijale šolju vrućeg kakaoa, postala nežnija, hidriranija i manje osetljiva na delovanje sunca. Dokazali su i ono što su znali još Asteci. Kakao podstiče mozak na stvaranje endorfina što dovodi do opuštanja, otklanjanja stresa i bola. On stimuliše i lučenje dopamina i serotonina koji podižu nivo raspoloženja, zbog čega ljudi skloni depresiji tamane ogromne količine čokolade. U svakom slučaju, kakao je izvor mentalnog zdravlja i dobrog raspoloženja, a za razliku od sintetičkih lekova nema neželjenih dejstava.

Ni Britanci nisu ostali imuni na izazov provere zdravstvene delotvornosti kakaoa. Ustanovili su da svakodnevni unos šolje kakaoa sprečava nastanak krvnih ugrušaka, odnosno trombova, koji ukoliko stignu do srca ili mozga mogu da izazovu infarkt ili šlog. Dokazano je i da se svakodnevnim konzumiranjem 22 grama kakao praha, značajno smanjuje taloženje lošeg holesterola na zidovima krvnih sudova. Zato, kakao prah treba konzumirati bez ikakve griže savesti.

Polifenoli su još jedna vrsta sastojka u kakaou, koji imaju važnu ulogu u očuvanja zdravlja, jer kao antioksidansi čuvaju kardiovaskularni sistem i utiču na snižavanje visokog krvnog pritiska. Da bi sačuvali polifenole u čokoladi, pojedini proizvođači biraju kvalitetna kakao zrna.

Prilikom proizvodnje skraćuje se vreme fermentacije, da bi se smanjio gubitak polifenola. Zato je važno da na deklaraciji proverite kakvu čokoladu jedete. Po pravilu, štangla ovog slatkiša od tridesetak grama trebalo bi da ima 300 miligrama polifenola. Iako ovog sastojka ima i u voću, povrću, čajevima i vinu, stručnjaci kažu da je efekat delovanja ubedljivo najjači iz kakaoa. Zato, nemojte da se dvoumite.

ŽELJA ZA ČOKOLADOM

Više od 40 odsto žena svakodnevno oseća potrebu za čokoladom, jer posle ovulacije opada nivo serotonina, zbog čega se javljaju promenljivo raspoloženje i razdražljivost. Prilikom konzumiranja ovog slatkiša oslobađaju se endorfini, koji ne samo da deluju opuštajuće, već doprinose i mladolikom izgledu.

TEOBROMIN

Kakao sadrži stimulans teobromin, alkaloid koji pripada porodici kofeina. Značajan je, jer stimuliše centralni nervni sistem i srce, širi krvne sudove i predstavlja diuretik. Ekstrahuje se iz ljuske semena kakaoa, dok se iz jezgra, posle fermentacije i prženja dobija kakao ulje i kakao u prahu.

Izvor: novosti.rs

Foto: freedigitalphotos.net

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin

Pročitajte još

Najnovije vesti