Portal Magazin piše da je u studiji učestvovalo 1.000 muškaraca i žena starijih od 50 godina.Tom prilikom je otkriveno da oni koji su konzumirali više životinjskih proteina imaju gotovo dvostruko veće šanse da ranije umru.
Osim toga, imaju i četiri puta veće šanse da obole od raka, poput, na primer, pušača.
Naučnici kažu da su za takvo stanje krivi proteini koji se nalaze u mesu, siru, jajima i drugim životinjskim proizvodima, a koji su podobni za razvijanje tumura i ubrzano starenje.
Osobama u 50-tim i ranim 60-tim godinama savetuje se da što manje konzumiraju te proizvode i da što više uzimaju proteine koje sadrže riba, grašak...
Međutim, studija je takođe pokazala i da su proteini dobijeni iz životinjskih namirnica dobri za osobe starije od 65 godina, ali je struka podeljena oko tog istraživanja.
Britanski stručnjaci tvrde da je najbolji način da se izbegne rizik obolevanja od raka prestanak pušenja, održavanje normalne telesne težine, umereno konzumiranje alkohola i fizička aktivnost.
"Dokazano je da je pušenje loše, ali meso i sir se mogu jesti u umerenim količinama kao deo zdrave ishrane", kaže Heder Ohli s Ekseter univerziteta.
Slične Vesti
Pročitajte još
Suzana Mančić za HELLO!: Ja ću biti nana, moliću lepo!
Suzana Mančić sumira 2025. godinu
21/12/2025
Saznajte višeSunce, palme i okean: Zimovanje Marije Šerifović može da počne
Marija Šerifović otputovala na Bali
21/12/2025
Saznajte višeRođena sestra Džordža Klunija izgubila bitku sa rakom: Bila je moj heroj!
Preminula sestra Džordža Klunija
21/12/2025
Saznajte višeNiko srećniji od roditelja: Bilja i Aca danas primaju čestitke, sin jedinac podelio najlepšu vest
Sin Biljane Jevtić i Ace Ilića diplomirao
21/12/2025
Saznajte više

Komentari (0)