U neoljuštenoj jabuci srednje veličine nalazi se 4,4 grama celuloze, a kada je ogulite, hranljiva vrednost se svede na 2,1 g, a organizmu su dnevno potrebna tri grama!
Mnoge osobe jedu jabuke ali bez kore, a nutricionisti ističu da tako prave veliku grešku. Evo i zašto... U neoljuštenoj jabuci srednje veličine nalazi se 4,4 grama celuloze, a kada je ogulite, hranljiva vrednost se svede na 2,1 g, a organizmu su dnevno potrebna tri grama! Osim toga, ovo voćka sa korom ima 8,4 mg vitamina C, a bez nje 6,4. I količina vitamina A znatno se smanjuje kada sa jabuke oljušte.
Stručnjaci koji ih pre jela samo operu, čine dobro za svoj disajni sistem. Za to je zaslužan antioksidans kvercetin, koji se, osim u jabukama, nalazi i u borovnici, brokoliju, spanaću, crnom luku, crvenom vinu... Istraživanje je pokazalo da osobama koje nedeljno pojedu više od pet jabuka, upravo zbog kvercetina pluća mnogo bolje rade, a i pamćenje im je na zavidnom nivou, jer se ovaj antioksidans uspešno bori protiv oštećenja tkiva u mozgu.
Izvor: Novosti.rs
Foto: freedigitalphotos.net
Pročitajte još
Anastasija Ražnatović u tajnosti stigla u Beograd, razlog je predivan
Anastasija Ražnatović u Beogradu je bila divnim povodom
27/04/2025
Saznajte višeOva uspešna milionerka je nova devojka Tonija Bijelića?
Nova devojka Tonija Bijelića je veoma uspešna
27/04/2025
Saznajte višeMarija Šerifović oduševila: Najveća radost stiže za nedelju dana! FOTO
Nova pesma Marije Šerifović uskoro će ugledati svetlost dana
27/04/2025
Saznajte višeŽelela je da ga sakrije, ali bezuspešno: ON je novi dečko Sanje Vučić FOTO
Novi dečko Sanje Vučić je zgodan
27/04/2025
Saznajte višeAko se vozite ovom linijom gradskog saobraćaja sigurno ćete sresti Danila Mašojevića
Snimak Danila Mašojevića na TikToku
27/04/2025
Saznajte više
Komentari (0)