Česta konzumacija pržene hrane je, pokazuje istraživanje sprovedeno na Harvardu, povezana s većim rizikom za srčane probleme i zastoja srca, koje se smatra poremećajem kod koga srce gubi sposobnost delotvornog pumpanja krvi, čime ne uspeva da zadovolji potrebe organizma.
Prema novim nalazima, ispitanici koji su prženu hranu jeli jedan do tri puta sedmično imali su prosečno 18 odsto veći rizik za srčani zastoj, piše “Health day”.
Učesnici istraživanja, kojima je pržena hrana na jelovniku bila četiri do šese puta sedmično, imali su 25 odsto veći rizik, a oni koji su prženu hranu jeli najmanje sedam puta sedmično, čak 68 odsto veći rizik.
Konzumacija takve hrane bila je povezana s većim unosom kalorija, što može da dovede do gojaznosti, hipertenzije, povišene koncentracije holesterola u krvi i bolesti srca.
U trinaestogodišnjem istraživanju su korišćeni podaci prikupljeni od 15.300 lekara prosečne starosti 66 godina.
Izvor: Tanjug
Foto: gettyimages.com
Pročitajte još
JK i Duško pred Novu godinu presrećni, porodica je ponovo na okupu
Snimak Jelene Karleuše mnogi su prokomentarisali
22/12/2024
Saznajte višeTako mlada, a veoma uspešna: Najstarija ćerka Maje Nikolić preslikana mama
Ćerka Maje Nikolić je preslikana majka
22/12/2024
Saznajte višeKatja sa nepunih sedam godina presekla! Nataša je tu potpuno nemoćna
Mlađa ćerka Nataše Bekvalac zapevala
22/12/2024
Saznajte višeGlava na ramenu, široki osmesi i čvrst zagrljaj... Novi Eminin dečko je ON? FOTO
Dečko Emine Jahović i dalje javnosti nije poznat
22/12/2024
Saznajte višeMarko i Melani otišli korak dalje! Dragana o ovome nije mogla ni da sanja, predivno
Devojka Marka Bijelića je veoma popularna na Instagramu
22/12/2024
Saznajte višeCeca u neviđenom izdanju dočekivala goste za Nikoljdan, kakve su ovo papuče?
Papuče Cece Ražnatović su udobne a efektne
21/12/2024
Saznajte više
Komentari (0)