Česta konzumacija pržene hrane je, pokazuje istraživanje sprovedeno na Harvardu, povezana s većim rizikom za srčane probleme i zastoja srca, koje se smatra poremećajem kod koga srce gubi sposobnost delotvornog pumpanja krvi, čime ne uspeva da zadovolji potrebe organizma.
Prema novim nalazima, ispitanici koji su prženu hranu jeli jedan do tri puta sedmično imali su prosečno 18 odsto veći rizik za srčani zastoj, piše “Health day”.
Učesnici istraživanja, kojima je pržena hrana na jelovniku bila četiri do šese puta sedmično, imali su 25 odsto veći rizik, a oni koji su prženu hranu jeli najmanje sedam puta sedmično, čak 68 odsto veći rizik.
Konzumacija takve hrane bila je povezana s većim unosom kalorija, što može da dovede do gojaznosti, hipertenzije, povišene koncentracije holesterola u krvi i bolesti srca.
U trinaestogodišnjem istraživanju su korišćeni podaci prikupljeni od 15.300 lekara prosečne starosti 66 godina.
Izvor: Tanjug
Foto: gettyimages.com
Pročitajte još
Već drugo unuče na putu: Da li verujete da majka Aleksandre Prijović ima samo ovoliko godina?
Majka Aleksandre Prijović je veoma mlada
23/04/2025
Saznajte višeĆerka Lenka raste, Tamara Grujić prvi put o kraju karijere posle 10 godina, ovim će se baviti
Tamara Grujić progovorila o kraju televizijske karijere
23/04/2025
Saznajte višeON je jednog jutra došao po Ninu sa čajem i pecivom, pa je poveo na muzički tron
Karijera Nine Badrić obeležena je uspehom punih 30 godina
23/04/2025
Saznajte višeOvaj prizor kida dušu! Milica Pavlović u zagrljaju majke Mirjane
Majka Milice Pavlović živi u Švajcarskoj
22/04/2025
Saznajte višeTik pred porođaj Nevena Božović promenila imidž, ovako sada izgleda
Nova frizura Nevene Božović oduševiće i vas
22/04/2025
Saznajte više
Komentari (0)