Česta konzumacija pržene hrane je, pokazuje istraživanje sprovedeno na Harvardu, povezana s većim rizikom za srčane probleme i zastoja srca, koje se smatra poremećajem kod koga srce gubi sposobnost delotvornog pumpanja krvi, čime ne uspeva da zadovolji potrebe organizma.
Prema novim nalazima, ispitanici koji su prženu hranu jeli jedan do tri puta sedmično imali su prosečno 18 odsto veći rizik za srčani zastoj, piše “Health day”.
Učesnici istraživanja, kojima je pržena hrana na jelovniku bila četiri do šese puta sedmično, imali su 25 odsto veći rizik, a oni koji su prženu hranu jeli najmanje sedam puta sedmično, čak 68 odsto veći rizik.
Konzumacija takve hrane bila je povezana s većim unosom kalorija, što može da dovede do gojaznosti, hipertenzije, povišene koncentracije holesterola u krvi i bolesti srca.
U trinaestogodišnjem istraživanju su korišćeni podaci prikupljeni od 15.300 lekara prosečne starosti 66 godina.
Izvor: Tanjug
Foto: gettyimages.com
Pročitajte još
Mira i Aca ponovo zajedno! Prošlo je 24 godine od dueta koga i danas obožavamo
Duet Ace Lukasa i Mire Škorić može da postane veliki hit
05/11/2024
Saznajte višeKako danas izgleda Marija iz "Lud, zbunjen, normalan"? Život joj obeležila velika tragedija
Tatjana Šojić, gde je danas i šta radi?
05/11/2024
Saznajte višeAmerički par postao hit na X-u, pojavio se na glasanju kao Tramp i Melanija
Američki izbori 2024. izazvali veliko interesovanje
05/11/2024
Saznajte višeNajlepše je kod bake: Dom majke Željka Mitrovića, skromna oaza savršeno opremljena
Dom majke Željka Mitrovića
05/11/2024
Saznajte višeNeobičan recept za dugovečnost Mire Banjac, juče je proslavila 95. rođendan
Mira Banjac napunila 95 godina, vedar duh je nije napustio
05/11/2024
Saznajte višeMajka Gorana Vesića ključna figura u njegovom životu, ovo je Ljilja
Majka Gorana Vesića važna figura u njegovom životu
04/11/2024
Saznajte više
Komentari (0)