Kokosova palma (Cocos nucifera) drvenasta je biljka iz porodice palmi koja je rasprostranjena u tropskim krajevima, pogotovu na obalama i ostrvima Tihog i Indijskog okeana. Njeno ime potiče od grčke reči сосо (zrno, plod). Pod tim imenom kokosova palma je poznata svuda u svetu, a svuda u svetu se i koristi.
Već smo pisali o kokosovom ulju, a danas je red da pišemo o samom kokosovom orahu i kako da ga otvorite i pojedete:)
Prilikom kupovine odaberite kokose koji su u ruci teški, bez pukotina i bez tragova vlage i budji, a pogotovo s gornje strane kokosa gdje se nalaze tri mala udubljenja. Kokos koji odaberete protresite u ruci kako biste osetili prisutnost kokosovog soka u njegovoj sredini, a ta prisutnost je najbolji dokaz njegove zrelosti.
Kokosov orah je sa spoljne strane presvučen veoma tvrdom korom, te zbog toga dosta ljudi odustane od kupovine jer prosto ne zna kako da ga otvori i pojede.
Da biste pojeli kokos prvo je potrebno da iz njega izvadite kokosovu vodu. To ćete uraditi tako što ćete prvo okrenuti oštriju stranu kokosa na dole, a na obloj strani videćete tri udubljenja, ta udubljenja su mesta na kojima je kokosova kora najmekša, probušićete ta tri mesta, najbolje sa otvaračem za vino i onda okrenuti kokosov orah na cediljku preko neke posude da se iscedi kokosova voda. Tu vodu, iako nije nekog posebnog ukusa popijte jer je veoma zdrava i bogata kalijumom.
Zanimljiv podatak je i da kokosova voda sadrži isti udeo i sadržaj elektrolita kao i ljudska plazma tako da se u nekim hitnim slučajevima koristi za transfuzije.
Zatim, kada ste iscedili svu vodu, vodoravno ga položite na dasku za sečenje, a čekićem ga udarajte po sredini i okrećite dok ne pukne čvrsta opna.
Možete orah umotati u kuhinjsku krpu kako vam se komadi puknutog oraha ne bi razleteli okolo. Kada ste prepolovili kokosov orah, uzmite oštar nož i odvojte meso kokosa od njegove opne. Kada odvojite kokosovo meso od kore videćete da je ono sa unutrašnje strane belo, a sa spoljašnje strane tamnije , taj tamniji deo oljuštite nožem i bacite.
Kokosovo meso možete odmah pojesti, a možete i od njega napraviti sami kokosovo mleko ili kokosovo brašno.
Izvor: kodren.com
Pročitajte još
Nadmašiće „Ludilo moje“? Jovana objavila novu pesmu, otkrila da li tekst ima veze sa razvodom!
Nova pesma Jovane Pajić izašla je danas
22/11/2024
Saznajte višePosle razvoda Dragana Mirković se vozi ovim automobilom, na putu ka aerodromu saobraćaj stao
Automobil Dragane Mirković danas
22/11/2024
Saznajte višeGosti Lepe Brene imaju poseban tretman, pojavio se snimak iz doma na Bežanijskoj kosi
Gosti Lepe Brene imaju poseban tretman
22/11/2024
Saznajte višeDarko Lazić na Aranđelovdan krstio ćerku, kumu svi znate
Darko Lazić krstio ćerku Srnu
21/11/2024
Saznajte višeSve je iznenadio izborom: Idu dani, a Saša Kovačević ima divne vesti
Saša Kovačević i Miki Manojlović zajedno pred kamerama
21/11/2024
Saznajte višeNedejka i Jelenu znamo, ali ne i Ivonu: Ovo je lepa snaja Radoša Bajića
Snaja Radoša Bajića bavi se odgovornim poslom
21/11/2024
Saznajte više
Komentari (0)