Magija začina: Ukusnija jela i bolje zdravlje

Magija začina: Ukusnija jela i bolje zdravlje

Autor: | 02/02/2015

0

Pored toga što poboljšavaju ukus jelima, začini mogu uticati pozitivno i na opšte zdravlje, pokazuju istraživanja.

Cimet, đumbir i kardamom nisu pogodni samo za kuvana jela i pečenja, već su odlični i protiv stresa, a naučno je dokazano i da popravljaju raspoloženje.

Medenjaci i kolačići sa anisom nisu bez razloga omiljeni i kod starih i kod mladih. Začini koji se nalaze u njima, kao što su muskat, piment i karanfilić, svojim izvrsnim ukusom plene, a svojim zamamnim mirisom golicaju nozdrve. Njihova eterična ulja pozitivno utiču na opšte stanje organizma. Podstiču krvotok i stvaraju osećaj topline tokom hladnih zimskih dana. Međutim, to još nije sve. Oni takođe sadrže neke vredne supstance, koje pozitivno deluju na naše raspoloženje.

Još u dvanaestom veku je isceliteljka, Hildegard von Bingen, nesrećnim srcima preporučivala kolače sa karanfilićem, muskatnim oraščićem i cimetom.

Izvor: stvarukusa.rs

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin
Tagovi: cimet đumbir jela

Pročitajte još

Najnovije vesti