Preminuo francuski Elvis Prisli, Džoni Halidej

Preminuo francuski Elvis Prisli, Džoni Halidej

Autor: | 06/12/2017

0

Najveća francuska rok zvezda Džoni Halidej preminuo je u 74. godini posle duge borbe sa rakom pluća.

Vest o smrti francuske rok ikone objavila je rano jutros njegova supruga i kancelarija francuskog predsednika Emanuela Makrona.

 

Holidej je "doneo deo Amerike u naš nacionalni panteon", navodi se u saopštenju i dodaje da je Makron razgovarao sa članovima porodice pevača.

- Džoni nas je napustio. Pišem ove reči ne verujući. Ipak, istina je. Moj muškarac više nije s nama - izjavila je Leticija Halidej.

Halidej je tokom dugogodišnje karijere prodao više od 100 miliona ploča, a njegov hrapav glas doneo mu je vojsku sledbenika u Francuskoj i drugde u frankofonskom govornom svetu. Prvu ploču izdao je 1959. godine, a prošlog meseca tokom priprema novog albuma i turneje objavljene su vesti o njegovom lečenju zbog poteškoća s disanjem u pariškoj bolnici.

 

Poznat kao francuski Elvis Prisli, Holidej je inspiraciju za muziku nalazio u Čak Beriju i Badi Holiju, prenosi AP.

Džoni Halidej rođen je kao Žan-Filip Smet u Parizu 15. juna 1943. Izuzetno popularan postao je 1960-ih kada je, kao francuska verzija Elvisa Prislija, bio i ostao najveći izvođač rock'n rolla u Francuskoj izvodeći na francuskom jeziku najpoznatije hitove američkih pevača.

hellomagazin.rs guliver/getty
Tagovi: Džoni Halidej