Rođenog brata Ljubiše Samardžića nismo viđali u javnosti: Ovo je Žarko, slika i prilika slavnog glumca

Rođenog brata Ljubiše Samardžića nismo viđali u javnosti: Ovo je Žarko, slika i prilika slavnog glumca

Autor: | 06/06/2024

0

Brat Ljubiše Samardžića u javnosti

Ljubiša Samardžić, jedan od najvoljenijih jugoslovenskih glumaca, napustio je ovaj svet pre sedam godina.

Antonio Ahel/ATAImages

 

Iza njega je ostalo na desetine filmova i serija koji se i danas rado gledaju, baš kao u vreme kada su premijerno emitovani.

"Vruć vetar", "Policajac sa Petlovog brda", "Moj tata na određeno vreme" samo su neki od naslova kojima se publika rado vraća.

Pročitajte: Mirjana Samardžić - I dalje mislim da sam ga ispratila na neki put, i da će se vratiti

Uprkos ogromnoj popularnosti koju je uživao, Ljubiša Samardžić bio je i ostao izuzetno skroman čovek. Pet decenija je proveo u skladnom braku sa suprugom Mirjanom, a doživeli su tu nesreću da ostanu bez sina Dragana, koji je bolovao od leukemije.

Iako rođen u Skoplju, Ljubiša je isticao da rodnim mestom smatra Nišku Banju, gde je proveo detinjstvo i mladost. Rano je ostao bez oca Dragoljuba pa je, kao najstarije dete, pomagao majci radeći razne fizičke poslove.

- Kad se vreme menja, stegne me reuma: svrbi i burgija u oba ramena, tišti me zglob desne ruke. Tada se setim tabli leda koje sam u šesnaestoj godini vukao na leđima, za sladoled od koga smo živeli moja majka Radmila, sestra Vida, brat Žarko i ja - ispričao je u jednom intervjuu proslavljeni glumac.

Sestra je preminula davne 1963, majka šest godina kasnije. Ostao je samo Žarko, koji živi daleko od očiju javnosti.

Dafina Dostanić

 

Braća su od detinjstva bila bliska i dosta vremena provodila zajedno. Žarko je uz Ljubišu imao privilegiju da upozna najveće glumce tog vremena.

Kada su posmrtni ostaci Velimira Bate Živojinovića prebačeni iz Aleje zaslužnih građana u portu crkve u Koraćici, Žarko Samardžić prisustvovao je pomenu.

- Batu poznajem od 1962. godine, kada je Ljubiša prvi put bio na Pulskom festivalu. Vremenom smo se zbližili i nastavili da negujemo prijateljstvo. Bata nije imao brata, već dve sestre, a mene je toliko zavoleo da me je zvao bratom - ispričao je za Blic Žarko Samardžić.

- Bata je mnogo učinio za mene, to mu nikada neću zaboraviti. Svima je, bez izuzetka, punim srcem pokušavao da pomogne.

Pročitajte: Beli mermer i prosuto crveno vino u obliku krsta - Završen spomenik Bati i Luli Živojinović

Nebrojeno je mnogo filmova u kojima su Bata i Smoki zajedno igrali. I privatno su negovali dobre porodične odnose.

- Bata je bio jedno veliko srce i neverovatan čovek. On i Lula su bili divan par, oko sebe su širili samo ljubav. Uvek su bili gostroprimljivi kada bismo dolazili u njihovu kuću u Koraćici. I Batin otac je bio divan - rekao je gospodin Samardžić koji, osim izgledom, na starijeg brata nalikuje i po skromnosti.

Komentari (0)

Loading
Eva Čubrović Antonio Ahel/ATAImages

Pročitajte još

Najnovije vesti