Da li je Tihi zaslužio toliko? Penzija Voje Brajovića je ovolika

Da li je Tihi zaslužio toliko? Penzija Voje Brajovića je ovolika

Autor: | 02/07/2024

4

Penzija Voje Brajovića je ovolika

Vojislav Voja Brajović oduvek je važio za jednog od najpoznatijih, najtalentovanijih i najšarmantnijih srpskih glumaca.

Boško Karanović

 

Rođen je u Beogradu, 11. maja 1949. godine. Iako su mu oba roditelja bila u partizanima tokom Drugog svetskog rata, nakon rata su zbog političke nepodobnosti postali državni neprijatelji, pa se cela porodica seli u Valjevo.

Pročitajte: U mladim godinama spoznao je strahote bolesti - Sin Relja ponos je Voje Brajovića i Milice Mihajlović

Voja je tamo završio i osnovnu i srednju školu. Svoje prve umetničke korake iskusio je u glumačkom (amaterskom) društvu „Abrašević“, sa kojima je, nakon velikog uspeha na takmičenju na Hvaru, pobrao komplimente celog žirija i dobio motivaciju za svoj dalji glumački rad.

Voja je istinsku slavu doživeo glumeći ulogu Tihog u „Otpisanima“ i ta uloga ga i dan-danas, na neki način, obeležava, piše Biografija.org.

Za Tihim su ludele sve devojke, a Voja je, uz Gagu Nikolića, bio jedan od najlepših glumaca jugoslovenske kinematografije.

Nizale su se nagrade za nagradom, a onda je 2022. godine dobio priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina koja je usvojena na sednici Vlade Republike Srbije.

Mirko Tabašević

 

Dvadeset umetnika je u 2023. godini dobilo isto priznanje, a prema proseku plata iz decembra prethodne godine, tačnije 2022, nacionalna penzija iznosi oko 73.114 dinara, nešto sličnu cifru dobija i Voja Brajović.

Voja nacionalnu penziju doživljava kao priznanje, a ne kao materijalnu vrednost, kaže za Nova.rs glumac Vojislav Brajović.

– Pored zadovoljstva i radosti što sam među odabranima, moram da kažem da osećam potrebu da se obratim i utičem da ne bude limita nego da svako po zasluzi za vrhunski doprinos u kulturi dobije nacionalnu penziju. To ne opterećuje budžet, verujte mi.

I draže mi je što će nacionalne penzije nastaviti da postoje, iz vremena kada sam se za to angažovao, nego što sam izabran – objašnjava Brajović, koji se nalazi na čelu Dramskih umetnika Srbije.

Komentari (4)

Loading
Nikola 12:43 03.07.2024
Odgovori

Pod hitno ukinuti nacionalne penzije jer imamo mi mnogo zaslužni ja imena ljudi koji su dali svoje živote za odbranu zemlje od ovih gotovana i đabe lebarops i

Veran 18:26 04.07.2024
Odgovori

Pa kako to, sa koliko godina se dobija penzija ZAR država krši sopstveni ZAKON o penzionisanju sa 65 godina - ovde j*be lud zbunjenog

hellomagazin.rs A.H/Ata Images

Najnovije vesti