Nakon što se Borino stanje pogoršalo, lekari u Ljubljani doneli odluku iza zatvorenih vrata bolnice

Nakon što se Borino stanje pogoršalo, lekari u Ljubljani doneli odluku iza zatvorenih vrata bolnice

Autor: | 24/08/2024

1

Muzičar Bora Đorđević ozbiljno je bolestan, zbog čega su otkazani svi nastupi grupe „Riblja čorba“.

- Dragi prijatelji, usled narušenog zdravstvenog stanja, Bori su lekari zabranili da putuje i da se izlaže naporima zbog jake upale pluća kao i pogoršanja sa hroničnom opstruktivnom bolešću pluća.

Radule Perisic/ATAImages

 

Naravno, kao i uvek, pobedićemo bolesti i čim se Bora oporavi, vidimo se na novim druženjima - pisalo je pre četiri dana na zvaničnoj stranici grupe.

Bora već godinama živi u Ljubljani, gde je, kako je rekao, „bacio sidro“ i to pokraj svoje izabranice Dubravke Milatović koja je uz njega u ovim teškim danima. 

Shodno tome, rokenrol legenda se u Sloveniji leči već duži period, a tim lekara pažljivo vodi računa o njegovom zdravlju i njegovo stanje prate iz sata u sat.

Pročitajte: Zbog Bore Čorbe plače ceo region - Poruke stižu sa svih strana - Tvoj Čačak...

Tako su i iza vrata ljubljanske bolnice doneli odluku da Boru Đorđevića ne operišu, usled stanja koje se pogoršalo, zbog upale pluća i hronične opstruktivne bolesti pluća, što je i potvrdio njegov menadžer Bane Obradović.

- Stanje Bore Đorđevića se pogoršalo, prima visok kiseonik i nije moguće da se uradi nijedna operacija - rekao je Bane Obradović, menadžer grupe „Riblja čorba“.

Šta je HOBP?

Hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP) jeste bolest pluća u čijoj se osnovi nalazi suženje disajnih puteva – opstrukcija bronhija.

HOBP se manifestuje specifičnim simptomima, kao što su nedostatak vazduha, kašalj i iskašljavanje, kao i sviranje u grudima.

Antonio Ahel/ATAImages

 

 

Ukoliko pacijent kašlje i iskašljava tri meseca godišnje u toku poslednje dve godine, postoji sumnja da boluje od ove bolesti.

Navedene tegobe najčešće prati osećaj nedostatka vazduha, koji s vremenom može da se pogorša do tog stepena da pacijent ne može da obavlja ni osnovne životne aktivnosti, prenosi Stetoskop.info.

Hronična opstruktivna bolest pluća može da bude smrtonosna

Na četvrtom je mestu po uzroku smrti u SAD, te se smatra bolešću koju konstantno treba pratiti kako ne bi došlo do komplikacija.

Godišnje u svetu od ove bolesti i njenih komplikacija umre 2,75 miliona ljudi, a u svetu boluje oko sto miliona ljudi, ali se i dalje kasno dijagnostikuje.

Pročitajte: Crne slutnje su se obistinile, Bori Đorđeviću se bore za život

Većina bolesnika nije ni svesna bolesti sve dok ona ne počne da se manifestuje kroz ozbiljne komplikacije.

Faktori rizika za razvoj hronične opstruktivne bolesti pluća su pušenje i aerozagađenje, koje se naročito pojačava u zimskim mesecima zbog upotrebe raznih vrsta goriva.

Može da postoji i genetska predispozicija za razvoj ove bolesti.

 

Komentari (1)

Loading
hellomagazin.rs Goran Antley / m24 Salomon / Profimedia

Pročitajte još

Najnovije vesti