Slavsko žito Dijane Đoković ima specijalan sastojak, zato ga obožavaju

Slavsko žito Dijane Đoković ima specijalan sastojak, zato ga obožavaju

Autor: | 18/11/2024

0

Slavsko žito Dijane Đoković sprema se za Aranđelovdan

Aranđelovdan je za tri dana, te Đokovići privode kraju poslednje pripreme za krsnu slavu.

Ono što se podrazumeva da će se naći odmah na samom ulazu u porodičnu vilu na Pavlovačkom jezeru je slavsko žito Dijane Đoković.

Amir Hamzagic/ATA Images

 

Đokovići su poznati kao sjajni domaćini koji 21. novembra uvek naprave fenomenalnu atmosferu i veče za pamćenje.

Ona koja se za sve pita je svakako glavna domaćica Dijana, koja nekoliko dana unapred priprema razne đakonije.

Jedno od simbola Aranđelovdana u njihovom domu je slavsko žito Dijane Đoković koje ima poseban sastojak zbog čega ga svi obožavaju.

A mi imamo recept zbog koga će svi gosti obožavati simbol krsne slave, te ga možete koliko sada isprobati:

Pročitajte: Slavski kolač po recepturi Verice Šerifović još niste probali

Sastojci za slavsko žito:

  • 500 grama pšenice belije
  • 400 grama kristal-šećera
  • 400 grama mlevenih oraha
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 1/2 ploda muskatnog oraščića

Ko ne voli aromu muskatnog oraščića može slobodno da ga izostavi iz recepta, mada se on vrlo malo i stavlja. Bitno je da se upotrebljava pšenica belija i da imate što bolji orah, dobro očišćen i bez ljuspica.

instagram/djokernole

 

Priprema:

Pola kilograma pšenice belije prebrati od kamenčića i kukolja, sipati u ekspres lonac i preliti vodom, pa ostaviti da prenoći.

Sutradan potopljeno žito isprati u nekoliko voda, da izađe prljavština i dobro skuvati u ekspres loncu. Kada je pšenica skuvana, pustiti je da se ohladi i dok je još mlaka, procediti je, ali ne ispirati!

To je jedna od tajni, pšenični skrob treba da ostane sa žitom. Kada ste procedili žito, dok je još toplo, samleti ga u blenderu, multipraktiku ili na mašini za mlevenje mesa.

Ne treba da se suviše sitno melje, bolje je da pšenica bude krupnije mlevena, da ima voluminoznost. To je druga tajna najboljeg recepta za slavsko žito.

Ono po čemu je poznata Dijana je što preko žita pospe orahe, uglavnom u obliku krsta, priznaćete, dobra ideja.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić Amir Hamzagic/ATA Images/Instagram

Pročitajte još

Najnovije vesti