Preminuo Rutger Hauer: Holanđanin koji je osvojio Holivud (video)

Preminuo Rutger Hauer: Holanđanin koji je osvojio Holivud (video)

Autor: | 24/07/2019

0

Visoki plavokosi Holanđanin koji je u kultnom filmu Ridlija Skota uspeo da zaseni i Harisona Forda, preminuo je u 75. godini.

Glumac Rutger Hauer, koji se proslavio ulogom u kultnom filmu ‘Blade Runner’ iz 1982., umro je u 75. godini, javlja BBC.

Hauerovu smrt potvrdio je njegov agent Stiv Kenis. Rekao je da je umro u rodnoj Holandiji u petak, i to nakon kratke bolesti. Sahrana je održana danas, ovog 24. jula.

Rodom iz Breukelena u Utrehtu, Hauer je glumio replikanta ubicu Roja Batija u naučno-fantastičnom trileru ‘Blade Runner’, koji je režirao Ridli Skot s Harisonom Fordom u glavnoj ulozi.

Premda mu je spomenuta uloga donela najveću slavu, prema IMDb-u ovaj izrazito aktivan glumac iza sebe je imao 174 uloga na televiziji i na filmu, između ostalog u ‘Sin Cityju’, ‘Batman Početak’ i ‘True Blood’.

Počeo je u amaterskoj pozorišnoj grupi

Rutger Hauer rođen je (23. januara 1944.) i odrastao u Breukelenu, gradu u Utrehtu, 30-ak kilometara udaljenom od Amsterdama. Pošto je proveo godinu dana ribajući palube jedne fregate u sklopu holandske trgovačke mornarice te tri godine kao električar i stolar, priključio se amaterskoj pozorišnoj grupi.

Za njega se ozbiljnije čulo 1968. kad je nastupio u seriji Floris, a kasnije odlazi u Holivud. Neke od uloga (imao ih je 174), osim u Blade Runneru, ostvario je u delima: Flesh+Blood, Blind Fury, The Hitcher, Escape from Sobibor, za koju je osvojio Zlatni Globus, Nighthawks, Wedlock, Sin City, Confessions of a Dangerous Mind, umetnički je hvaljen za ulogu u filmu The Legend of the Holy Drinker. Iza njega su ostale njegova druga supruga, s kojom je bio u braku 50 godina, Ineke ten Kejt, i kći, glumica Ajša Hauer koju je dobio u prvom braku.

hellomagazin.rs Guliver/Getty

Pročitajte još

Najnovije vesti