MOĆNI DUET KOJI BRINE O NAŠEM ZDRAVLJU
Natokinaza i kefir, spoj osmišljen u Japanu, Zemlji izlazećeg sunca i najdugovečnijih ljudi
Superhrana je superiornija u odnosu na ostale namirnice pre svega zbog zdravstvenih beneficija i nutritivne vrednosti. Negde u dalekoj budućnosti verovatno će zameniti sve ono bez čega današnji čovek ne može da zamisli trpezu.
U tu grupu često se svrstava i hrana koju bismo mogli da nazovemo tradicionalnom, budući da se konzumira vekovima. Na primer, japanski specijalitet "natto", koji se priprema još od 11. veka od fermentisanih celih zrna soje.
U japanskoj gastronomiji "natto" već hiljadu godina zauzima visoko mesto, a isto toliko poznata su i njegova lekovita svojstva. Pokazao se uspešnim u borbi protiv bolesti beri-beri (koja nastaje usled nedostatka vitamina B), ali i prilikom eliminacije umora i ublažavanja srčanih problema.
Uzmimo u obzir i činjenicu da narodi Dalekog Istoka manje pate od kardiovaskularnih oboljenja, a žive duže od onih iz zapadnog sveta. Jedan od razloga je svakako to što dobro paze šta jedu.
NATOKINAZA – ENZIM BUDUĆNOSTI
Upravo je iz ove samurajske superhrane ekstrahovan enzim natokinaza. Dobija se dodavanjem bakterije "Bacillus subtilis natto" u kuvanu soju, a proces je prvi put izveden 1987. godine. Da vidimo kojim supermoćima raspolaže...
Studioznim istraživanjima utvrđeno je da natokinaza poseduje snažno antitrombotičko dejstvo, te da može da spreči duboku vensku trombozu. Takođe, utiče na snižavanje lipida u krvi, a pokazala se delotvornom i u suzbijanju napredovanja ateroskleroze.
Tu su i rezultati drugih analiza. Enzim, koji inače poseduje 275 aminokiselina, mogao bi da odigra važnu ulogu u prevenciji i lečenju visokog krvnog pritiska, što je značajan podatak budući da u vrtlogu današnjeg života i vremena sve više ljudi pati od hipertenzije.
Natokinaza ima i sposobnost da razgradi amiloidne fibrile pri neutralnom pH i normalnoj telesnoj temperaturi, a to je čini potencijalnim kandidatom za prevenciju Alchajmerove bolesti.
KEFIR – MOĆNI NAPITAK I ELIKSIR MLADOSTI
Iz Japana ćemo nakratko skoknuti do Kavkaza, rodnog mesta još jednog izvora zdravlja - kefira. Za dobro poznati i hvaljeni mlečni proizvod vezuju se brojni mitovi i legende.
Najčešće se može čuti priča kako je prorok Muhamed starosedeocima živopisne oblasti između Crnog mora i Kaspijskog jezera darovao čestice kefira i uputstvo kako se gaji.
Mnogi će vam reći da je ovaj napitak svojevrsni eliksir mladosti. Jer, i ljudi na Kavkazu poznati su po dugom i zdravom životu. U svakom slučaju, kefir s razlogom uživa visoku reputaciju.
Konzumacija probiotičkog fermentisanog mleka, odnosno kefira, dijabetičarima je snizila nivo glukoze u krvi. Druge studije pokazale su da kefir može da smanji i holesterol i trigliceride. Stanovnici Kavkaza, koji kefir piju od rane mladosti, skoro da ne znaju za rak i probleme sa digestivnim traktom.
Istraživanja su pružila informacije o uticaju unosa ovog probiotskog napitka na gastrointestinalni status kod zdravih osoba s atopijskim dermatitisom, inflamatornim oboljenjem kože. Utvrđeno je poboljšanje parametara kože posle konzumacije kefira, što znači da igra važnu ulogu u modulaciji rada creva i probavi.
Ovaj pirodni antibiotik poboljšava funkciju jetre, jača imuni sistem, čisti organizam od toksičnih materija, pomaže kod insomnije, depresije, ekcema, psorijaze, normalizuje metabolizam, bogat je nutrijentima bitnim za izgradnju kostiju, uključujući vitamin D, fosfor, magnezijum, vitamin K... Blagodetima nema kraja.
NKG kefir je čisto japansko kefirno zrno koje od 1977. godine proizvodi NIHON KEFIA Co., Ltd. Sadrži četiri vrste laktobacila i tri vrste kvasca.
Ovo je jedina kompanija koja proizvodi kefir u Japanu, a u tom procesu koristi se originalna tehnologija fermentacije domaće proizvodnje.
Prema dugogodišnjim istraživanjima, NKG kefir može da zaustavi stvaranje unutrašnjih toksina. A to nije sve. Kada se uzima zajedno sa ovim kefirom, učinak natokinaze može dodatno da se pojača.
"NATTOKINASE" I KEFIR 2.000 FU
Vraćamo se opet u Japan, gde je patentiran fantastičan proizvod koji sadrži natokinazu i kefir. Sastav ovog izuma nema karakterističan miris "nattoa", što olakšava konzumaciju mlečno fermentisanih proizvoda i komponenti natoa.
Natokinaza i kefir čine moćan duet koji sprečava zgrušavanje krvi, snižava krvni pritisak i holesterol, smanjuje rizik od srčanog udara, čisti krvne sudove, poboljšava cirkulaciju i metabolizam, sprečava proizvodnju endotoksina, utiče na prevenciju tromboze, reguliše crevnu floru, štiti od oksidativnog stresa, poboljšava funkcije mozga...
Pomenuli smo tek neke benefite ovog sjajnog preparata, koji – važno je istaknuti – nije GMO, ne sadrži pesticide, a nema ni gluten.
Japanci su najdugovečniji narod na svetu, čemu bez ikakve sumnje doprinosi i njihova ishrana. Sada je tajna Zemlje izlazećeg sunca dostupna i nama.
Pročitajte još
Zasijala jelka u domu Jelene Gavrilović, o ovakvim ukrasima mašta svaka dama
Jelka Jelene Gavrilović je ukrašena nežnim bojama
23/12/2024
Saznajte višeNina Badrić u Beogradskoj areni 12. aprila – spektakl koji se ne propušta
Nina Badrić zakazala koncert u Beogradskoj areni
23/12/2024
Saznajte višeNataša Pavlović pravi najukusnije kiflice, ključne su tri stvari
Recept Nataše Pavlović za kiflice
23/12/2024
Saznajte višeNovogodišnja dekoracija u domu Tamare Dragičević i Petra Benčine kao iz najlepše bajke
Jelka Tamare Dragičević je prelepo ukrašena
22/12/2024
Saznajte višeNugat kuglice po receptu Nine Janković, novogodišnja poslastica koja se topi u ustima
Recept Nine Janković za nugat kuglice obožavaće cela porodica
22/12/2024
Saznajte višeSnežna novogodišnja bajka bez jelke! Deca su bili dekorateri Mirkinog prazničnog doma
Dom Mirke Vasiljević i Vujadina Savića je u pravom novogodišnjem ruhu
21/12/2024
Saznajte više
Komentari (0)