Pridržavajte se pravila olimpijske ishrane i nikad nećete imati problema sa viškom kilograma, evo u čemu je tajna

Pridržavajte se pravila olimpijske ishrane i nikad nećete imati problema sa viškom kilograma, evo u čemu je tajna

Autor: | 30/07/2024

0

Olimpijska ishrana čuva zdravlje i topi kilograme

Profesionalni sportisti nisu isto što i mi obični smrtnici, složićete se. Mnogih stvari u životu moraju da se odreknu ako žele rezultate, odnosno medalje, pehare i rekorde.

Kako su ovih dana oči celog sveta uprte u Pariz, gde se održavaju Olimpijske igre, a proslavljene atlete su trenutno najveće planetarne zvezde, posvetićemo se malo i njihovom režimu ishrane.

Shutterstock

 

Podrazumeva se da je zdrava i da postoje određena pravila kojih se treba pridržavati, a ne moraju nužno da budu stroga.

Pročitajte: Šta jede Zlatan Ibrahimović kad i u petoj deceniji izgleda kao Apolon? Na stolu mora da bude OVA namirnica

Dok većina nas nastoji da se oslobodi suvišnih kilograma i smanji unos kalorija, kod sportista je ta priča drugačija. Oni moraju da obnove energiju posle napornih treninga, zbog čega su im i obroci jači i obilniji.

Ipak, neke principe možemo da usvojimo. Ako ih se budemo držali, nikad nećemo imati problema sa obimom struka, kukova i ostalih delova tela.

Shutterstock

 

Olimpijska ishrana čuva zdravlje i zasniva se na disciplini, pre svega.

Olimpijci ne preskaču doručak. Neophodno im je gorivo kako bi krenuli u nove radne pobede, a izbegavanje prvog dnevnog obroka može da utiče na energiju i funkcije mišića.

Najbolji doručak sadrži složene ugljene hidrate, vlakna i proteine. Obezbediće vam bolju koncentraciju na poslu, kao i energiju potrebnu za aktivnosti koje sleduju.

Shutterstock

 

Nemojte da jedete ono što vam nije potrebno, to je drugo pravilo.

Rasporedite dnevni unos kalorija i ugledajte se na olimpijce koji retko kad posežu za mastima i šećerom, dok je brza hrana tabu tema. Znaju da im ništa od toga neće obezbediti važne nutrijente.

Bela peciva zamenite integralnim, umesto čipsa pojedite neku voćku, zaboravite na gazirana pića – bolja opcija je obična voda ili sveže ceđeni sok, a ako baš ne možete bez pice, “zgrešite” sa jednim parčetom, ali jednom u toku nedelje.

Shutterstock

 

Nemojte da jedete kao sportista ako to niste. Drugim rečima, ne unosite previše hrane i obilne obroke, jer će se to na vašoj liniji primetiti, a na njihovoj neće - oni redovno i naporno treniraju.

Pročitajte: Vrućine su paklene, klima ne pomaže, ali ne brinite - ove zdrave namirnice će vas za čas rashladiti

Količinu obroka planirajte u zavisnosti od toga koliko se krećete i vežbate. Pronađite neku ravnotežu i u svemu budite umereni.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Shutterstock

Najnovije vesti