Supergljiva u čiju se lekovitost zaklinju najdugovečniji narodi na svetu, a garantuju je i naučna istraživanja

Supergljiva u čiju se lekovitost zaklinju najdugovečniji narodi na svetu, a garantuju je i naučna istraživanja

Autor: | 27/09/2024

0

Gljive su posebna planeta. Još pre milijardu godina rastale su se od biljnog i životinjskog sveta i postale carstvo za sebe. Neka sasvim druga vrsta, koja privlači pažnju čoveka još od pamtiveka. Kada bi Zemlju pogodila neka kataklizma, meteor ili nuklearni rat, one bi bez problema preživele. Bar većina.

Danas je poznato oko sto hiljada vrsta gljiva, ali veruje se da ih ima bar 15 puta više.

Kada ih ugledamo negde u šumi, očaraće nas neverovatnim bojama i oblicima, možda i namamiti da ih uberemo, ali jasno nam je da moramo dobro da se pazimo jer njihova lepota ume da bude opasna, da ne kažemo otrovna.

Iz te familije kojoj se ne zna broj članova tek oko hiljadu se koristi u ishrani, što zbog specifičnog ukusa, što zbog hranljivih svojstava. Uostalom, izraz „šumsko meso“ odnosi se upravo na pečurke, a to nije slučajno.

Shutterstock

 

U gastronomiji zauzimaju visoku poziciju, a možda još važniju ulogu igraju u medicini, posebno tradicionalnoj, u kojoj su se pojavile pre mnogo vekova, pa i milenijuma.

Drevni narodi bili su upućeni u njihove moći i značaj po zdravlje, od održavanja vitalnosti organizma i njegovih funkcija do lečenja raznih bolesti i estetskih tretmana.

Mikoterapija se sve češće primenjuje i u savremenoj medicini

Poslednjih decenija intenzivirala su se stručna istraživanja gljiva, a primetno je da za njima sve češće poseže i savremena medicina, što ima pokriće.

Kada neki organizam može da preživi sve moguće geografske i vremenske uslove koji postoje na ovoj našoj planeti, kada uspeva bukvalno u svakom kutku globusa, na svim nadmorskim visinama i morskim dubinama, onda mu svakako treba posvetiti posebnu pažnju.

Mikoterapija predstavlja kombinaciju biotehnologije gljiva i moderne medicine, i toliko je delotvorna da se primenjuje širom sveta. Širok je spektar pozitivnih efekata po ljudsko zdravlje, dok posledica gotovo i nema.

Ovaj jedinstveni oblik imunoterapije prvenstveno je usmeren na naš odbrambeni sistem, koji uspešno stimuliše i priprema za borbu protiv spoljnih neprijatelja.

S obzirom na to da živimo u 21. veku, koliko god se trudili ne možemo baš uvek da se spasemo stresnih situacija, kontakta sa zagađenim vazduhom i nezdravom hranom, virusa i infekcija. Neophodan nam je snažan imunitet koji će moći da odgovori na razne izazove.

Upravo u tom domenu gljive mogu da odigraju značajnu, možda i presudnu ulogu.

Shutterstock

 

Kordiceps, najvažnija lekovita gljiva, ima specifičan sastav

Kordiceps sinensis smatra se najvažnijom lekovitom gljivom, čija su svojstva u kineskoj tradicionalnoj medicini bila poznata još u osvit ove stare azijske civilizacije. Možemo slobodno da je nazovemo čudom nad čudima.

Sa takvom titulom i u takvom superherojskom konteksu, razumljivo je zašto se za nju zainteresovao i ostatak sveta i zbog čega je podvrgnuta iscrpnim istraživanjima, a sva su imala pozitivne rezultate.

Već sam sastav kordicepsa govori da je reč o posebnom i izuzetno moćnom entitetu, o kojem će se u budućnosti tek pričati. Ima neverovatno dejstvo na ljudski organizam i sasvim opravdano je uzdignuta na pijedestal najmoćnije među moćnima.

Kordiceps je poznat i kao zimski crv i gljiva gusenica, jer upravo tako izgleda. Raste na obroncima Himalaja i u drugim planinskim regijama Kine, Tibeta, Nepala, Butana, Indije. Njeno stanište je visina od 3.600 do 5.000 metara, mada kažu da je pronađena i na višim mestima.

Dakle, našla je savršenu oazu u predelima koji su uglavnom hladni, nepristupačni i prekriveni snegom. Mogućnost preživljavanja u nepovoljnim uslovima duguje specifičnom sastavu.

Obnavlja životnu energiju i uspostavlja ravnotežu između duha i tela

U tradicionalnoj medicini tog dela planete od davnina se koristi za različite funkcionalne poremećaje, a prvi put ju je u zapisima pomenuo jedan tibetanski doktor u 15. veku. Kineski carevi smatrali su kordiceps Božjim darom i verovali da im donosi dugovečnost, kako života, tako i vladavine.

Takođe, Kinezi su smatrali, a i danas se drže iste filozofije, da kordiceps uspostavlja savršen balans između jina i janga.

Promo

 

Istraživanja su dokazala da ova gljiva utiče na suzbijanje hroničnog umora i simptoma depresije, da jača imunitet, krvne sudove i mišiće, da sprečava aritmiju, smanjuje holesterol i ublažava posledice stresa.

Kordiceps ima snažno antioksidantno, antivirusno i antibakterijsko dejstvo, a što je takođe veoma važno, sprečava rast ćelija tumora.

Poboljšava opšte zdravstveno stanje, poseduje sposobnost regulacije nivoa šećera u krvi, od velike je pomoći i ljudima koji su pretrpeli moždani udar, koji se leče od leukemije i imaju probleme sa bubrezima, jetrom i hepatitisom. Fascinantne rezultate pokazala je i u domenu sportske medicine.

Ekstrakt koji sadrži najveću koncentraciju bioaktivnih molekula iz kordicepsa

Na tržištu postoje razni preparati sa ovom gljivom, ali preporučićemo vam najbolji, Mico-Cord Cordyceps Extract, iza kojeg stoji Hifas da Terra, vodeća evropska biotehnološka kompanija kada je reč o proizvodima od medicinskih gljiva.

Suplement u formi kapsula sadrži najveću koncentraciju bioaktivnih molekula iz kordiceps sinensisa, kao dodatak vitamina C iz acerole.

Ako osetite gubitak energije i iscrpljenost, ili primetite da nešto nije u redu sa vašim metabolizmom, Mico-Cord Cordyceps je savršeno rešenje za kompletnu regeneraciju, a svakako će poboljšati i  kompletnu zdravstvenu sliku.

Shutterstock

 

Ekstrakt potiče od soja Cordyceps Cs-4 i izdvaja se posebnim procesom osmišljenim da maksimalno iskoristi gljivu. Za jedan kilogram ekstrakta potrebno je 60 kilograma svežeg kordicepsa. Svaka kapsula sadrži moćnu sinergiju od 426 grama 6 : 1 ekstrakta iz micelijuma gljive i 217 grama mikronizovanog praha.

Mico-Cord Cordyceps Extract je suplement sa najvećom koncentracijom kordicepsa koji trenutno postoji na tržištu. Važno je napomenuti da je proizvod organski i da je pogodan za sve, uključujući vegetarijance, vegane, kao i osobe koje imaju problem sa celijakijom, intolerancijom na gluten.

Kvalitet je vrhunski, što garantuje i 25 godina iskustva, koliko već postoji kompanija Hifas da Terra. Kontraindikacija praktično nema, preparat je bezbedan za upotrebu, a pozitivne efekte po zdravlje teško je nabrojati.

Kordiceps zaista može mnogo da nam pomogne, a ako je verovati istočnoazijskim narodima, poznatim po dugovečnosti i vitalnosti, uz ovu supergljivu uspostavićete savršenu ravnotežu između duha i tela, i duže ćete živeti.

Komentari (0)

Loading
Katarina Milošević Shutterstock

Pročitajte još