Ukoliko ste od onih koji tokom prazničnih dana "nemaju meru", a posle toga ih danima bole stomak i glava, poslušajte savete koji će vam pomoći da zaista uživate u prazničnim danima, bez naknadnih tegoba.
Napravite spisak pre kupovine
Kako su prodavnice prepune primamljivih namirnica, najbolje je da se pridržavate unapred pripremljene liste i u korpu stavljate samo ono što vam je zaista i neophodno.
Jedite polako
Pažljivo žvaćite svaki zalogaj i sačekajte da se hrana slegne, pre nego rešite da nastavite. Budite svesni hrane koja je oko vas i onoga što vas nagoni na jelo. Bilo da je u pitanju kutija čokolade, švedski sto ili sarme i pečenje na slavi, razmislite pre nego što drugi put napunite tanjir.
Kombinujte namirnice
Preporuka je da nakon ručka odmorite makar sat vremena, pa tek onda da pređete na dezert. Pritom, nemojte probati sve slatkiše, već se opredelite za jedan.
Klasičan jelovnik učinite zdravijim. Na primer, umesto proje sa sirom i suhomesnatim proizvodima, za predjelo napravite samo proju i vitaminsku salatu.
Umesto raznih soseva i teških "salata" i rolata, neka se na vašoj trpezi nađe što više svežeg povrća. U sarmu ne stavljajte suvo meso nego pred kraj kuvanja dodajte malo ulja sa alevom paprikom ili drugim biljnim začinima. Jedite meso, ali bez kožice, na primer.
Odlučite se za jedno alkoholno piće - ili aperitiv ili čaša alkohola uz obrok, ne jedno i drugo.
Fizička aktivnost
Smislite porodičnu zanimaciju koja će uključiti zajedničku fizičku aktivnost. U isto vreme možete da se zabavite, ali i potrošite pojedene kalorije. Takođe, napravite kratku šetnju pre ručka ili ustanite pola sata ranije i trčite. Koristite stepenice umesto lifta.
Ublažite nadimanje i sprečite mučninu
Gorki sastojci pospešuju varenje. Zato posle jela žvaćite nekoliko zrna komorača, anisa ili kima. Dobre su i kapi od maslačka i kleke. Takođe, važno je da umirite stomak i podstaknete njegov rad kako bi hrana brzo otišla u creva. U tome će pomoći kašičica matičnjaka na kocki šećera ili kapi koktela od gorkih biljaka, kima, kamilice, nane i matičnjaka.
Sedite uvek pravo da vam se želudac ne bi zavezao. Pomoći će i tablete sa sastojcima koji neutrališu kiselinu, a najbolji su magnezijum i aluminijum u kombinaciji.
Izlečite mamurluk
Ako ipak volite dosta da popijete, gledajte da se dobro naspavate i da unosite dosta tečnosti, sveže ceđene voćne sokove i vitamin C. Efikasno je i naizmenično tuširanje toplom i hladnom vodom.
Ako se ipak prejedete...
Posle prejedanja izbegavajte alkohol, masnu i začinjenu hranu, gazirana pića, kao i hranu sa puno šećera. Unosite dovoljno cinka, nekoliko badema, ćuretinu i suve kajsije. Takođe, u smanjenju nadutosti mogu da vam pomognu probiotski jogurt, čorbe od povrća, kompot, bareno povrće i salate. Za bolje varenje preporučuje se da popijete espreso kafu ili čaj od nane ili matičnjaka.
Pročitajte još
BESPLATNI I NEOGRANIČENI RAZGOVORI BRIŠU GRANICE I JAČAJU VEZE
mts POSTPAID TARIFE POVEZUJU SRBIJU I DIJASPORU
18/11/2024
Saznajte višePlaninski dom Mašana Lekića, ćerke gaji daleko od beogradskog asfalta FOTO
Dom Mašana Lekića pleni planinskim šarmom
17/11/2024
Saznajte višeOblande po receptu Seke Aleksić: Idealne za slavsku trpezu, gosti će vam tražiti repete
Oblande po receptu Seke Aleksić idealne za slavu
17/11/2024
Saznajte višeOvde je sa Marinkom gradila sreću, dom Dubravke Mijatović pun uspomena
Dom Dubravke Mijatović njena je oaza mira
16/11/2024
Saznajte višeSlavski kolač po recepturi Verice Šerifović još niste probali
Slavski kolač Verice Šerifović je božanstven
16/11/2024
Saznajte višeSlavimo Đurđic! Ove običaje obavezno ispoštujte da vas ne bi pratio maler cele godine
Đurđic slavimo danas, ovo su običaji koje treba ispoštovati
16/11/2024
Saznajte više