Uskršnji kolači su obavezni na prazničnoj trpezi, a ovaj recept ćete sigurno isprobati...
Pred velike praznike često umemo da zastanemo pred šporetom i da se uz duboki uzdah zapitamo čime da „zasladimo“ trpezu posle glavnog jela. A uskršnji ručak je posebno važna kulinarska priča, za mnoge domaćice i svojevrsni ispit. Ako još niste smislili desert, evo jednog ukusnog, zanimljivog i inspirativnog rešenja. Uskršnji kolači koji će oduševiti celu porodicu!
Jaje-kolač
SASTOJCI ZA 12 KOMADA
200 g brašna
200 g omekšalog putera
140 g „lemon curda“ ili marmelade od limuna
100 g krompirovog skroba
100 g šećera u prahu
5 kuvanih žumanaca
štapić vanile
so
Pročitajte: Hit recept ovog proleća - Mini palačinke
Priprema
1. Pomešajte brašno, skrob, šećer u prahu i prstohvat soli; dodajte omekšali puter u komadićima, izgnječena kuvana žumanca i semenke iz jedne polovine štapića vanile, pa sve sjedinite. Dobijeno testo oblikujte u smesu pravougaonog oblika, umotajte ga u streč-foliju i stavite u frižider da odstoji najmanje 1 sat i 30 minuta. Zatim ga razvucite između dva lista papira za pečenje, blago posuta brašnom, na debljinu od 5 mm.
2. Izvadite oko 24 keksića u obliku jaja pomoću odgovarajuće modle (dužine 7 cm); polovinu okruglom modlom (prečnika 2,5 cm) probušite pri dnu.
3. Pecite u rerni 15 do 17 minuta na 180℃, izvadite ih i ostavite da se u potpunosti ohlade. Na keksiće koji nisu probušeni rasporedite po 1 kašičicu „lemon curda“, pa odozgo stavljajte probušene keksiće tako da na kraju dobiju izgled polovine jajeta.
4. Čuvajte na hladnom mestu 3-4 dana u limenoj kutiji.
Pročitajte još
Recept Slavice Rokvić za posne paprike, njena porodica ih obožava
Recept za post iz kuhinje Slavice Rokvić
24/11/2024
Saznajte višeRokija su žene obožavale, a danas najbolji dasa iz Srećnih ljudi izgleda ovako FOTO
Roki iz Srećnih ljudi danas
23/11/2024
Saznajte višeNeda Ukraden ima trik za uvijanje sarmi! Ni jedna domaćica se toga nije setila
Trik Nede Ukraden za uvijanje sarmi
21/11/2024
Saznajte višeVinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
Vinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
21/11/2024
Saznajte višeAranđelovdan u domu Živojinovića: Maleni Aleksandar zadužen za sarme FOTO
Sarme Lepe Brene ove godine priprema najslađi kuvar
21/11/2024
Saznajte više
Komentari (1)
Odlican recept, isproban!