Đenovska paskvalina, uskršnji recept iz Italije star pet vekova...
Đenovska paskvalina, jasno vam je već po samom imenu, je uškršnji specijalitet iz Italije. Ova tradicionalna slana torta potiče iz 16. veka, a legenda kaže da su je žene iz Ligurije pravile tako što su testo razvlačile 33 puta, u čast Hristovih godina. Fil je od jaja, maslačka, blitve, mladog spanaća, rikota-sira...
Za pecivo otopite 4 do 5 g soli u 280 ml tople vode; umesite 500 g brašna sa posoljenom vodom i 25 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja da dobijete glatko testo; pokrijte ga i ostavite da odstoji jedan sat. Za nadev iseckajte 200 g latica maslačka, 200 g listova radiča, 200 g blitve, 200 g mladog spanaća i 2 mlada luka. U tiganju prodinstajte mladi luk na 3 kašike ulja i jednom čenu belog luka; posle jednog minuta dodajte povrće, posolite da uvene, a zatim izvadite beli luk; dodajte 50 g parmezana i 40 g narendanog pekorina, naseckani majoran, biber, jedno belance i 100 g bivolje rikote. U posudi pomešajte još 150 g rikote sa 100 ml grčkog jogurta, 40 g narendanog pekorina, solju i biberom.
Pročitajte: Brz i kreativan recept kojim ćete obradovati vaše mališane za Uskrs
Kuvajte 6 jaja 7 minuta pa ih oljuštite. Podelite testo na 4 jufke, dve od 250 g i 2 od 160 g, te ih razvaljajte u tanke listove. Podmažite kalup za pečenje, čije su stranice dimenzija 20 cm, a dubina 5 cm, obložite ga jednim listom od 250 grama tako da pređe preko kalupa; premažite list uljem, pa pokrijte još jednim listom od 250 grama, takođe podmazanim uljem, i pospite prezlom. Zatim ulijte povrće, a na to mešavinu sira i grčkog jogurta; unutra rasporedite jaja. Pokrijte sa druga dva lista, takođe malo nauljena.
Pecite na 175°C 50 do 60 minuta. Jednostavnije i brže? Upotrebite pakovanje od 500 grama lisnatog testa.
Pročitajte još
Magična praznična atmosfera na poslu - 7 malih stvari koje mnogo znače
Evo nekoliko ideja kako da ovo doba godine učinite posebnim za svoje zaposlene
17/12/2024
Saznajte višeTradicionalni 28. humanitarni Izbor najlepše novogodišnje jelke hotela Hyatt Regency Beograd
Hyatt Regency - izbor najlepše novogodišnje jelke
17/12/2024
Saznajte višeManje je više! Samo nekoliko ukrasa stvara čaroliju, jelka Nine Badrić je magična
Jelka Nine Badrić minimalistički je okićena
17/12/2024
Saznajte višePretvorite novogodišnji dom u mirisnu oazu uz FROSCH osveživače
Pretvorite novogodišnji dom u mirisnu oazu uz FROSCH osveživače
17/12/2024
Saznajte višeSlavski kolač Jelene Tomašević za Nikoljdan priprema se na nesvakidašnji način
Slavski kolač Jelene Tomašević oduševio sve
17/12/2024
Saznajte više17 godina stvaranja divnih uspomena - Arkadia kao lider u organizaciji događaja
Arkadia kao lider u organizaciji događaja
16/12/2024
Saznajte više
Komentari (0)