Đenovska paskvalina, uskršnji recept iz Italije star pet vekova...
Đenovska paskvalina, jasno vam je već po samom imenu, je uškršnji specijalitet iz Italije. Ova tradicionalna slana torta potiče iz 16. veka, a legenda kaže da su je žene iz Ligurije pravile tako što su testo razvlačile 33 puta, u čast Hristovih godina. Fil je od jaja, maslačka, blitve, mladog spanaća, rikota-sira...
Za pecivo otopite 4 do 5 g soli u 280 ml tople vode; umesite 500 g brašna sa posoljenom vodom i 25 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja da dobijete glatko testo; pokrijte ga i ostavite da odstoji jedan sat. Za nadev iseckajte 200 g latica maslačka, 200 g listova radiča, 200 g blitve, 200 g mladog spanaća i 2 mlada luka. U tiganju prodinstajte mladi luk na 3 kašike ulja i jednom čenu belog luka; posle jednog minuta dodajte povrće, posolite da uvene, a zatim izvadite beli luk; dodajte 50 g parmezana i 40 g narendanog pekorina, naseckani majoran, biber, jedno belance i 100 g bivolje rikote. U posudi pomešajte još 150 g rikote sa 100 ml grčkog jogurta, 40 g narendanog pekorina, solju i biberom.
Pročitajte: Brz i kreativan recept kojim ćete obradovati vaše mališane za Uskrs
Kuvajte 6 jaja 7 minuta pa ih oljuštite. Podelite testo na 4 jufke, dve od 250 g i 2 od 160 g, te ih razvaljajte u tanke listove. Podmažite kalup za pečenje, čije su stranice dimenzija 20 cm, a dubina 5 cm, obložite ga jednim listom od 250 grama tako da pređe preko kalupa; premažite list uljem, pa pokrijte još jednim listom od 250 grama, takođe podmazanim uljem, i pospite prezlom. Zatim ulijte povrće, a na to mešavinu sira i grčkog jogurta; unutra rasporedite jaja. Pokrijte sa druga dva lista, takođe malo nauljena.
Pecite na 175°C 50 do 60 minuta. Jednostavnije i brže? Upotrebite pakovanje od 500 grama lisnatog testa.
Pročitajte još
Neda Ukraden ima trik za uvijanje sarmi! Ni jedna domaćica se toga nije setila
Trik Nede Ukraden za uvijanje sarmi
21/11/2024
Saznajte višeVinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
Vinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
21/11/2024
Saznajte višeAranđelovdan u domu Živojinovića: Maleni Aleksandar zadužen za sarme FOTO
Sarme Lepe Brene ove godine priprema najslađi kuvar
21/11/2024
Saznajte višeNezaboravno veče glamura: Gala Celebrities Night - Red Carpet
Gala Celebrities Night - Red Carpet
21/11/2024
Saznajte višeDanas je Aranđelovdan, verovanje kaže da jednu stvar nikako ne smete da odbijete
Aranđelovdan, verovanja i običaji
21/11/2024
Saznajte višeSavršena nega - Otkrijte Frosch Zero% za osetljivu kožu! Bez alergena!
Nova Frosch Zero% linija proizvoda
20/11/2024
Saznajte više
Komentari (0)