Đenovska paskvalina, uskršnji recept iz Italije star pet vekova...
Đenovska paskvalina, jasno vam je već po samom imenu, je uškršnji specijalitet iz Italije. Ova tradicionalna slana torta potiče iz 16. veka, a legenda kaže da su je žene iz Ligurije pravile tako što su testo razvlačile 33 puta, u čast Hristovih godina. Fil je od jaja, maslačka, blitve, mladog spanaća, rikota-sira...
Za pecivo otopite 4 do 5 g soli u 280 ml tople vode; umesite 500 g brašna sa posoljenom vodom i 25 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja da dobijete glatko testo; pokrijte ga i ostavite da odstoji jedan sat. Za nadev iseckajte 200 g latica maslačka, 200 g listova radiča, 200 g blitve, 200 g mladog spanaća i 2 mlada luka. U tiganju prodinstajte mladi luk na 3 kašike ulja i jednom čenu belog luka; posle jednog minuta dodajte povrće, posolite da uvene, a zatim izvadite beli luk; dodajte 50 g parmezana i 40 g narendanog pekorina, naseckani majoran, biber, jedno belance i 100 g bivolje rikote. U posudi pomešajte još 150 g rikote sa 100 ml grčkog jogurta, 40 g narendanog pekorina, solju i biberom.
Pročitajte: Brz i kreativan recept kojim ćete obradovati vaše mališane za Uskrs

Getty images
Kuvajte 6 jaja 7 minuta pa ih oljuštite. Podelite testo na 4 jufke, dve od 250 g i 2 od 160 g, te ih razvaljajte u tanke listove. Podmažite kalup za pečenje, čije su stranice dimenzija 20 cm, a dubina 5 cm, obložite ga jednim listom od 250 grama tako da pređe preko kalupa; premažite list uljem, pa pokrijte još jednim listom od 250 grama, takođe podmazanim uljem, i pospite prezlom. Zatim ulijte povrće, a na to mešavinu sira i grčkog jogurta; unutra rasporedite jaja. Pokrijte sa druga dva lista, takođe malo nauljena.
Pecite na 175°C 50 do 60 minuta. Jednostavnije i brže? Upotrebite pakovanje od 500 grama lisnatog testa.

Getty images
Pročitajte još
To smo mi: Članovi Riblje čorbe snimili album sa horom “Svitac”
Članovi Riblje čorbe i hor Svitac snimili album
13/03/2025
Saznajte višeStolice koje unose šarm u svaki prostor
Stolice koje unose šarm u svaki prostor
13/03/2025
Saznajte višeZa tri meseca Marko Kon izgubio 40 kilograma, ova dijeta uspeva
Kako je smršao Marko Kon zanima mnoge
12/03/2025
Saznajte višeOvde žive predsednik i prva dama, Tamara Vučić otvorila vrata porodičnog doma FOTO
Dom Tamare i Aleksandra Vučića porodična je oaza mira
12/03/2025
Saznajte višeImala 82 kg, smršala 30: Slađa Alegro uz ovaj trik vratila devojačku liniju
Dijeta Slađe Alegro uz koju je izgubila 30 kilograma
11/03/2025
Saznajte višeESENCIJE PARFEMA PRETOČENE U SOFISTICIRANE KOKTELE
Belodore, The Perfume Atelier i Hyatt Regency Beograd u jedinsvtenoj kolaboraciji
11/03/2025
Saznajte više
Komentari (0)