Predlog za uskršnji ručak koji će cela porodica obožavati...
Jaja smo ofarbali, smislili smo poslastice, obavili sva „zečja posla“, a sad – ono glavno! Uskršnja nedelja je pred nama, dan kada domaćice treba da pokažu svu raskoš svog kulinarskog talenta.
Imamo jedan „rustični“ predlog za prave gurmane. Naslovnu ulogu igra jagnjetina, i to medena!
Za četiri osobe
Vreme pripreme: 20 minuta
Vreme kuvanja: tri sata
Pročitajte: Brz i kreativan recept kojim ćete obradovati vaše mališane za Uskrs
SASTOJCI
- 4 kašike meda
- 300 ml belog vina
- 4 veća lovorova lista
- 4 grančice svežeg ruzmarina
- 12 čenova belog luka, neoljuštena, koje ćete preseći na pola
- so i sveže samleveni crni biber
- 1.9 kg jagnjeće plećke
- 4 glavice crnog luka, iseckane na krupnije kriške
- 200 ml supe od jagnjećih kostiju
- 800 g krompira, oljuštenih i isečenih na kriške debljine 2 cm
Za salsu verde
- manja veza svežeg peršuna, iseckanog tako da dobijete 6 kašika
- 2 kašike suvog iseckanog kapara
- 4 inćuna iz konzerve, iseckanih
- 2 kašike maslinovog ulja
Pročitajte: Italijanski recept star pet vekova pravi je izbor za uskršnju trpezu
PRIPREMA
Dve kašike meda sipajte u veliku plastičnu kesu, dodajte vino, lovorov list, ruzmarin i beli luk, posolite, pobiberite i protresite da se sve dobro izmeša.
Na jagnjetini nožem napravite nekoliko rezova iste dužine, dodajte meso u kesu sa smesom, dobro je zatvorite i stavite u pleh za pečenje. Ostavite da stoji najmanje tri sata u frižideru (može i preko noći), i jednom ili dvaput prevrnite kesu kako bi se medeni miks dobro upio u meso sa svih strana.
Sat vremena pre pripreme izvadite meso iz frižidera i ostavite da se odmrzne na sobnoj temperaturi. Izvadite kesu iz pleha, poređajte kriške krompira po dnu, a preko njih kriške crnog luka. Na sve to postavite jagnjetinu i prelijte smesom iz kese. Prekrijte folijom ceo pleh i stavite u prethodno zagrejanu rernu da se dva i po sata peče na160°C.
Kada izvadite iz rerne, lagano uklonite foliju, meso prelijte jagnjećom supom, potom premažite preostalim medom. Pecite još 30 minuta, dok ne dobije lepo zlatnosmeđu boju i ne počne da se odvaja od kostiju.
Za salsu verde, pomešajte sve sastojke i sipajte u manju činiju. Jagnjetinu isecite na trake, servirajte zajedno sa krompirom i lukom, prelijte sokom koji je ostao od pečenja i salsom.
Pročitajte još
Recept Slavice Rokvić za posne paprike, njena porodica ih obožava
Recept za post iz kuhinje Slavice Rokvić
24/11/2024
Saznajte višeRokija su žene obožavale, a danas najbolji dasa iz Srećnih ljudi izgleda ovako FOTO
Roki iz Srećnih ljudi danas
23/11/2024
Saznajte višeNeda Ukraden ima trik za uvijanje sarmi! Ni jedna domaćica se toga nije setila
Trik Nede Ukraden za uvijanje sarmi
21/11/2024
Saznajte višeVinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
Vinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
21/11/2024
Saznajte višeAranđelovdan u domu Živojinovića: Maleni Aleksandar zadužen za sarme FOTO
Sarme Lepe Brene ove godine priprema najslađi kuvar
21/11/2024
Saznajte više
Komentari (0)