Predlog za uskršnji ručak: Pečena jagnjetina sa medom i salsom verde

Predlog za uskršnji ručak: Pečena jagnjetina sa medom i salsom verde

Autor: | 01/05/2021

0

Predlog za uskršnji ručak koji će cela porodica obožavati...

Jaja smo ofarbali, smislili smo poslastice, obavili sva „zečja posla“, a sad – ono glavno! Uskršnja nedelja je pred nama, dan kada domaćice treba da pokažu svu raskoš svog kulinarskog talenta.

Imamo jedan „rustični“ predlog za prave gurmane. Naslovnu ulogu igra jagnjetina, i to medena!

Za četiri osobe

Vreme pripreme: 20 minuta

Vreme kuvanja: tri sata

Pročitajte: Brz i kreativan recept kojim ćete obradovati vaše mališane za Uskrs

Getty images

 

 

SASTOJCI

- 4 kašike meda

- 300 ml belog vina

- 4 veća lovorova lista

- 4 grančice svežeg ruzmarina

- 12 čenova belog luka, neoljuštena, koje ćete preseći na pola

- so i sveže samleveni crni biber

- 1.9 kg jagnjeće plećke

- 4 glavice crnog luka, iseckane na krupnije kriške

- 200 ml supe od jagnjećih kostiju

- 800 g krompira, oljuštenih i isečenih na kriške debljine 2 cm

Za salsu verde

- manja veza svežeg peršuna, iseckanog tako da dobijete 6 kašika

- 2 kašike suvog iseckanog kapara

- 4 inćuna iz konzerve, iseckanih

- 2 kašike maslinovog ulja

Pročitajte: Italijanski recept star pet vekova pravi je izbor za uskršnju trpezu

Getty images

 

 

PRIPREMA

Dve kašike meda sipajte u veliku plastičnu kesu, dodajte vino, lovorov list, ruzmarin i beli luk, posolite, pobiberite i protresite da se sve dobro izmeša.

Na jagnjetini nožem napravite nekoliko rezova iste dužine, dodajte meso u kesu sa smesom, dobro je zatvorite i stavite u pleh za pečenje. Ostavite da stoji najmanje tri sata u frižideru (može i preko noći), i jednom ili dvaput prevrnite kesu kako bi se medeni miks dobro upio u meso sa svih strana.

Sat vremena pre pripreme izvadite meso iz frižidera i ostavite da se odmrzne na sobnoj temperaturi. Izvadite kesu iz pleha, poređajte kriške krompira po dnu, a preko njih kriške crnog luka. Na sve to postavite jagnjetinu i prelijte smesom iz kese. Prekrijte folijom ceo pleh i stavite u prethodno zagrejanu rernu da se dva i po sata peče na160°C.

Kada izvadite iz rerne, lagano uklonite foliju, meso prelijte jagnjećom supom, potom premažite preostalim medom. Pecite još 30 minuta, dok ne dobije lepo zlatnosmeđu boju i ne počne da se odvaja od kostiju.

Za salsu verde, pomešajte sve sastojke i sipajte u manju činiju. Jagnjetinu isecite na trake, servirajte zajedno sa krompirom i lukom, prelijte sokom koji je ostao od pečenja i salsom.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs hellomagazin

Pročitajte još