Bellini koktel - izvrstan i za oko i za nepca, idealan za svako doba dana, inspirisan je bojom i imenom slavnog venecijanskog slikara
Klasičan italijanski koktel jasno definisanog ukusa kreirao je Đuzepe Ćiprijani, vlasnik “Harry’s Bara” u Veneciji, 1934. godine. Nazvao ga je „Bellini“ jer je imao specifičnu ružičastu boju, istu kao toga koju je nosio svetac na jednoj slici Đovanija Belinija, čuvenog umetnika iz 15. veka. Osvežavajuće piće dobro se slaže sa krostinima od palente i kremastim bakalarom, sirevima intenzivnog ukusa poput buđavih, salatom od hlapova i goveđim karpačom (još jedna Ćiprijanijeva čuvena kreacija).
Pročitajte: Recept za domaći sirup koji podiže imunitet i vraća snagu posle prehlade

Getty Images
Recept
120 ml proseka
60 ml pirea od svežih belih breskvi
Priprema
Sipajte pire od breskvi u čašu za šampanjac, a zatim polako dodajte proseko.
Mešajte lagano dugačkom barskom kašikom.
Za pire od breskvi
Oljuštite 500 g belih breskvi i potopite ih jednu po jednu u 250 ml vode sa 30 ml soka od limuna.
Izmiksirajte sve sa 4 kockice leda i 1 kašikom kristal šećera kako biste uspostavili ravnotežu sa količinom šećera u voću.
Dodajte 2 maline da dobijete tipičnu boju (ukoliko breskva nije dovoljno ružičasta).
Pročitajte: Hari i Megan obožavaju ovu kombinaciju - Napravite kolač od zove i limuna

Getty Images
5 koraka do savršenstva
Izvrsnost Za jedan ovako jednostavan miks sa niskim sadržajem alkohola neophodno je da proseko bude veoma kvalitetan.
Aroma Breskve moraju da budu zrele; pire treba pripremati na licu mesta.
Temperatura Da bi se istakla delikatnost ukusa, koriste se hladni sastojci i zaleđena čaša za šampanjac.
Pena Formira se prilikom mešanja i ostaje u čaši kao dekoracija.
Ravnoteža Radi postizanja balansa između slatkog i kiselog, kao i eventualnog dodavanja šećera, pire od breskvi uvek treba probati.
Pročitajte: Neodoljive tartalete sa jagodama i kremom

Getty Images
Pročitajte još
Ovde stanuju stihovi: Zavirite u zlatiborsko utočište Ljubivoja Ršumovića
Kuća Ljubivoja Ršumovića na Zlatiboru je simbol pripadanja
21/04/2025
Saznajte višeUskrs kod Marića i Vesne obeležili raskoš, jaja i posebna poruka
Dom Vesne Radusinović i Milomira Marića danas izgleda ovako
20/04/2025
Saznajte višeIdealna praznična poslastica: Seka Aleksić bez ove torte ne može da zamisli Uskrs
Torta Seke Aleksić oduševila, ovaj recept morate isprobati
20/04/2025
Saznajte višeKako se čestita Uskrs: Hristos vaskrse, voskrese ili vaskrese?
Kako se čestita Uskrs?
20/04/2025
Saznajte višeSavršeno ide uz pečenje, gotov za tren oka: Milica Milša ima sjajan recept za uskršnju trpezu
Recept Milice Milše za uskršnji umak
19/04/2025
Saznajte više
Komentari (0)