Bellini koktel - izvrstan i za oko i za nepca, idealan za svako doba dana, inspirisan je bojom i imenom slavnog venecijanskog slikara
Klasičan italijanski koktel jasno definisanog ukusa kreirao je Đuzepe Ćiprijani, vlasnik “Harry’s Bara” u Veneciji, 1934. godine. Nazvao ga je „Bellini“ jer je imao specifičnu ružičastu boju, istu kao toga koju je nosio svetac na jednoj slici Đovanija Belinija, čuvenog umetnika iz 15. veka. Osvežavajuće piće dobro se slaže sa krostinima od palente i kremastim bakalarom, sirevima intenzivnog ukusa poput buđavih, salatom od hlapova i goveđim karpačom (još jedna Ćiprijanijeva čuvena kreacija).
Pročitajte: Recept za domaći sirup koji podiže imunitet i vraća snagu posle prehlade
Recept
120 ml proseka
60 ml pirea od svežih belih breskvi
Priprema
Sipajte pire od breskvi u čašu za šampanjac, a zatim polako dodajte proseko.
Mešajte lagano dugačkom barskom kašikom.
Za pire od breskvi
Oljuštite 500 g belih breskvi i potopite ih jednu po jednu u 250 ml vode sa 30 ml soka od limuna.
Izmiksirajte sve sa 4 kockice leda i 1 kašikom kristal šećera kako biste uspostavili ravnotežu sa količinom šećera u voću.
Dodajte 2 maline da dobijete tipičnu boju (ukoliko breskva nije dovoljno ružičasta).
Pročitajte: Hari i Megan obožavaju ovu kombinaciju - Napravite kolač od zove i limuna
5 koraka do savršenstva
Izvrsnost Za jedan ovako jednostavan miks sa niskim sadržajem alkohola neophodno je da proseko bude veoma kvalitetan.
Aroma Breskve moraju da budu zrele; pire treba pripremati na licu mesta.
Temperatura Da bi se istakla delikatnost ukusa, koriste se hladni sastojci i zaleđena čaša za šampanjac.
Pena Formira se prilikom mešanja i ostaje u čaši kao dekoracija.
Ravnoteža Radi postizanja balansa između slatkog i kiselog, kao i eventualnog dodavanja šećera, pire od breskvi uvek treba probati.
Pročitajte: Neodoljive tartalete sa jagodama i kremom
Pročitajte još
Neda Ukraden ima trik za uvijanje sarmi! Ni jedna domaćica se toga nije setila
Trik Nede Ukraden za uvijanje sarmi
21/11/2024
Saznajte višeVinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
Vinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
21/11/2024
Saznajte višeAranđelovdan u domu Živojinovića: Maleni Aleksandar zadužen za sarme FOTO
Sarme Lepe Brene ove godine priprema najslađi kuvar
21/11/2024
Saznajte višeNezaboravno veče glamura: Gala Celebrities Night - Red Carpet
Gala Celebrities Night - Red Carpet
21/11/2024
Saznajte višeDanas je Aranđelovdan, verovanje kaže da jednu stvar nikako ne smete da odbijete
Aranđelovdan, verovanja i običaji
21/11/2024
Saznajte višeSavršena nega - Otkrijte Frosch Zero% za osetljivu kožu! Bez alergena!
Nova Frosch Zero% linija proizvoda
20/11/2024
Saznajte više
Komentari (0)