Bellini koktel - izvrstan i za oko i za nepca, idealan za svako doba dana, inspirisan je bojom i imenom slavnog venecijanskog slikara
Klasičan italijanski koktel jasno definisanog ukusa kreirao je Đuzepe Ćiprijani, vlasnik “Harry’s Bara” u Veneciji, 1934. godine. Nazvao ga je „Bellini“ jer je imao specifičnu ružičastu boju, istu kao toga koju je nosio svetac na jednoj slici Đovanija Belinija, čuvenog umetnika iz 15. veka. Osvežavajuće piće dobro se slaže sa krostinima od palente i kremastim bakalarom, sirevima intenzivnog ukusa poput buđavih, salatom od hlapova i goveđim karpačom (još jedna Ćiprijanijeva čuvena kreacija).
Pročitajte: Recept za domaći sirup koji podiže imunitet i vraća snagu posle prehlade

Getty Images
Recept
120 ml proseka
60 ml pirea od svežih belih breskvi
Priprema
Sipajte pire od breskvi u čašu za šampanjac, a zatim polako dodajte proseko.
Mešajte lagano dugačkom barskom kašikom.
Za pire od breskvi
Oljuštite 500 g belih breskvi i potopite ih jednu po jednu u 250 ml vode sa 30 ml soka od limuna.
Izmiksirajte sve sa 4 kockice leda i 1 kašikom kristal šećera kako biste uspostavili ravnotežu sa količinom šećera u voću.
Dodajte 2 maline da dobijete tipičnu boju (ukoliko breskva nije dovoljno ružičasta).
Pročitajte: Hari i Megan obožavaju ovu kombinaciju - Napravite kolač od zove i limuna

Getty Images
5 koraka do savršenstva
Izvrsnost Za jedan ovako jednostavan miks sa niskim sadržajem alkohola neophodno je da proseko bude veoma kvalitetan.
Aroma Breskve moraju da budu zrele; pire treba pripremati na licu mesta.
Temperatura Da bi se istakla delikatnost ukusa, koriste se hladni sastojci i zaleđena čaša za šampanjac.
Pena Formira se prilikom mešanja i ostaje u čaši kao dekoracija.
Ravnoteža Radi postizanja balansa između slatkog i kiselog, kao i eventualnog dodavanja šećera, pire od breskvi uvek treba probati.
Pročitajte: Neodoljive tartalete sa jagodama i kremom

Getty Images
Pročitajte još
Proglašeno najlepše ime na svetu, Srbi ga obožavaju
Najlepše ime na svetu za devojčice zvuči prelepo na svim jezicima
25/03/2025
Saznajte višeStigao je King Desire – senzacija na štapiću
Povodom 30. rođendana Frikom predstavio novi ukus sladoleda
24/03/2025
Saznajte višeJeste li probali posni grašak? Slavica Rokvić ima savršen recept
Recept za post iz kuhinje Slavice Rokvić
24/03/2025
Saznajte više20 kg manje bez gladovanja: Evo kako je Nataši Aksentijević to pošlo za rukom
Nataša Aksentijević smršala 20 kilograma
23/03/2025
Saznajte više
Komentari (0)