Veličanstveni doručak: Turska palenta po receptu sultanije Mahidevran

Veličanstveni doručak: Turska palenta po receptu sultanije Mahidevran

Autor: | 21/11/2021

0

Recept za palentu turske glumice Nur Fetahoglu

Da je turska kuhinja specifična bilo je poznato još u vreme Sulejmana Veličanstvenog, kada je ta fuzija centralnoazijskih, bliskoistočnih i anadolskih gastronomskih uticaja počela da se „razliva“ i van granica carstva. U seriji o čuvenom sultanu videli smo kakve su se sve đakonije smenjivale na dvorskoj trpezi, a neke od njih zadržale su se do današnjih dana. Ne znamo da li je njegova prva supruga, sultanija Mahidevran, volela palentu, ali glumica koja ju je tumačila Nur Fetahoglu najčešće je sebi priprema za doručak. Čak je osmislila poseban recept.

Ako želite da doručkujete kao prava sultanija, evo idealnog predloga.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nur Fettahoğlu (@eclipsnf)

Sastojci

- 4 kašike kukuruznog brašna

- 4 kašike maslaca

- 300 g sira u listićima

- 2 čaše vode (ili mleka)

Priprema

Rastopite maslac u tiganju, a kada se zagreje postepeno dodajte kukuruzno brašno, uz stalno mešanje. Pržite brašno da dobije boju, potom sipajte pomalo vode (ili mleka), i sve vreme mešajte kako se ne bi stvorile grudvice. Kad dobijete finu glatku smesu, dodajte sir, dobro promešajte i još koji minut kuvajte na laganoj vatri.

Poslužite toplo, sa jogurtom ili kiselim mlekom.

Pročitajte: Korejska poslastica iz hit serije Squid Game zaludela svet - Šta je dalgona i kako se pravi

Shutterstock

 

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs hellomagazin

Pročitajte još

Najnovije vesti