Kuvano vino po receptu majstora gastronomije
Zimski sumrak, napolju lagano veje sneg, a s druge strane prozora pucketaju suve grane u kaminu... Koji još bajkoviti momenat nedostaje ovom prizoru da bismo ga nazvali savršeno idiličnim? Eliksir zvani kuvano vino! Jedan od omiljenih toplih napitaka koji može da nas zagreje već pri samom pogledu na čašu pije se otkako je čovek izumeo vino.
Pročitajte: Jednostavna novogodišnja poslastica iz kuhinje Ane Ivanović, Bastijan i deca je obožavaju
Najstariji recept zapisan je još 25. godine pre nove ere, u Tiberiusovo vreme, a ima i naučni, latinski naziv - Conditum paradoxum. Osmislio ga je Markus Gavijus Apicijus, čuveni rimski sladokusac ili, kako bi se stručnije reklo, gastronom. On je u toplo vino dodavao biber i šafran. Kako su prolazile godine, a i vekovi, tako se spisak sastojaka širio. Kuvano vino postalo je popularno i u ostalim krajevima Evrope, pa danas svaka zemlja ima svoju formulu. U Švedskoj ga zovu “glögg”, u Nemačkoj “glühwein”, u Francuskoj “vin chaud”...
Pročitajte: Miriše na praznike - Aromatični kuglof sa začinima koji će vas oduševiti
Probajte i naš recept. Sedam do osam minuta na laganoj vatri kuvajte 0,75 l crvenog vina sa 30 g šećera i dva karanfilića, dve bobice kleke, jednim lovorovim listom, štapićem cimeta i zvezdastim anisom, i kriškom pomorandže. Sklonite sa ringle i ostavite da odstoji pet minuta, a onda procedite i sipajte u čaše. Anis, cimet i pomorandžu možete da ostavite u vinu kao ukras.
Slične Vesti
Pročitajte još
Neda Ukraden ima trik za uvijanje sarmi! Ni jedna domaćica se toga nije setila
Trik Nede Ukraden za uvijanje sarmi
21/11/2024
Saznajte višeVinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
Vinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
21/11/2024
Saznajte višeAranđelovdan u domu Živojinovića: Maleni Aleksandar zadužen za sarme FOTO
Sarme Lepe Brene ove godine priprema najslađi kuvar
21/11/2024
Saznajte višeNezaboravno veče glamura: Gala Celebrities Night - Red Carpet
Gala Celebrities Night - Red Carpet
21/11/2024
Saznajte višeDanas je Aranđelovdan, verovanje kaže da jednu stvar nikako ne smete da odbijete
Aranđelovdan, verovanja i običaji
21/11/2024
Saznajte višeSavršena nega - Otkrijte Frosch Zero% za osetljivu kožu! Bez alergena!
Nova Frosch Zero% linija proizvoda
20/11/2024
Saznajte više
Komentari (0)