Recepti za Badnji dan
Božićna atmosfera u Italiji traje tri nedelje, a počinje osam dana pre. U tom periodu deca idu od kuće do kuće, obučena kao pastiri i pevaju Božićne pesme, a za to dobijaju novac.
Slavlje počinje postom, dan pre Badnje večeri, uveče se ide na misu u crkve, a posle toga večera u krugu porodice. Na Badnje veče tradicionalno posluženje je jelo od jegulje, a božićni ručak se sastoji od supe sa punjenom testeninom i kuvanog ili pečenog petla. Jedan lep običaj koji moramo naglasiti je da deca u Italiji ne pišu Deda Mrazu, već svojim roditeljima. U pismu koje se čita posle Božićne večere, deca ne traže od roditelja poklone, već je to prilika da im napišu koliko ih vole.
Pročitajte: Deda Mraz nam otkriva - Šta se jede u njegovom rodnom kraju - Laponiji
Za poklone je u Italiji, pored Deda Mraza, zadužena veštica La Befana. Za nju se verovalo da je zla kao i sve ostale veštice, pa su ljudi pravili buku ne bi li je oterali od svojih domova. To se promenilo, kako legenda kaže, kada su Tri mudraca koji su krenuli da vide tek rođenog Isusa, zastali pored njene kuće da bi je upitali za put do Vitlejema. Befana je odbila da im pomogne, ali se kasnije predomislila i odlučila da i sama krene sa poklonima. Befana nikada nije pronašla tek rođenog Isusa i tako Befana na Badnje veče leti širom Italije na svojoj metli darivajući decu.
Pročitajte: Recept za baršunasti božićni beze kolač sa malinama
Redakcija magazina La Cucina Italiana je putujući Italijom sastavila meni za svečani ručak na Badnji dan.

Riccardo Lettieri
Pica sa endivijom, inćunima i kaparima nam dolazi iz Kampanije.

Riccardo Lettieri
Čorba od leblebija i blitve sa dodatkom sušenih pečuraka i celera je tradicionalna u Liguriji.

Riccardo Lettieri
U Lombardiji se svake godine pripremaju tortelini sa bundevom, sirom i kandiranim voćem.

Riccardo Lettieri
Region Lacio se ponosi rimskom supom od ribe i brokolija.

Riccardo Lettieri
Bakalar gratiniran sa starim hlebom i orasima se jede na Jadranu u regiji Molize.

Riccardo Lettieri
Za slatkiš su odabrani toskanski Ricciarelli, oblande od badema i kandirane pomorandže.
Recepte za sva ova tradicionalna italijanska jela možete pronaći OVDE
Pročitajte još
Beogradski Sajam nautike donosi ekskluzivne premijere i vrhunska plovila
Sajam nautike održava se od 3. do 7. aprila u Beogradu
02/04/2025
Saznajte višeMaša Memedović pokazala kako se prave lepinje mekane kao duša, lepše nećete probati
Recept za lepinje Maše Memedović će vas oduševiti
02/04/2025
Saznajte višeTreba vam posni namaz za palačinke koji deca obožavaju? Seka Aleksić ima provereno dobar recept
Posni namaz Seke Aleksić za palačinke će vas oduševiti
30/03/2025
Saznajte višeNevena Božović godinama živi u hotelu, raj u Crnoj Gori, tek da vidite pogled iz spavaće sobe
Dom Nevene Božović na moru
30/03/2025
Saznajte višeRecept Slavice Rokvić za pitu od samo 4 sastojka, posno, zdravo i slasno
Posna pita po receptu Slavice Rokvić prirpema se od četiri sastojka
30/03/2025
Saznajte više
Komentari (0)