Ovaj lagani biskvitni kolač bio je omiljena poslastica kraljice Viktorije, kojoj i duguje svoj naziv. Naime, kraljica je svakodnevno uživala u osvežavajućoj kombinaciji biskvita, džema i puter-krema. Šoljica čaja je, navodno, za plemkinju bila nezamisliva bez parčeta ovog kolača. Glavni poslastičar Bakingemske palate podelio je sada ovaj tradicionalni recept s nama, običnim smrtnicima, kojima je kraljevska palata, definitivno, nedostižna. Ali zato nije ovaj kolač... Recept je iznenađujuće jednostavan, pa ga može spremiti svaka prosečna domaćica.
Biskvitni kolač kraljice Viktorije
Sastojci:
Kora:
3 jaja
150 g prah-šećera
150 g putera
150 g brašna (prethodno ga pomešajte s praškom za pecivo)
1/2 kašičice arome vanile
100 g džema (najbolje odaberite onaj od jagode ili maline)
Puter-krem:
150 g omekšalog putera
220 g prah-šećera
1/3 kašičice vanile
Priprema kore: zagrejte rernu na 180 stepeni C. Podmažite pleh puterom (ukoliko je pleh manji, ispecite dve kore). Pomešajte šećer, vanilu i puter tako da dobijete ujednačenu smesu.
U posebnoj činiji umutite jaja i postepeno ih sipajte u smesu. Uz stalno mešanje, dodajte brašno. Kada je sve sjedinjeno, podelite na dva dela. Polovinu pecite dok ne dobije zlatnobraon boju, a za to će biti potrebno dvadesetak minuta. Zatim ispecite drugu polovinu smese (to će biti druga kora). Ostavite da se dobro prohladi.
Priprema puter-krema: umutite puter sa prah-šećerom i aromom vanile.
Prvu koru filujte džemom, zatim preko džema rasporedite puter-krem. Preko toga stavite drugu koru i na kraju pospite prah-šećerom. Tortu, naravno, poslužite uz engleski čaj.
Objavljivanje ovog autentičnog recepta za biskvitni kolač kraljice Viktorije naišlo je na veliko oduševljenje fanova kraljevske porodice. Mnogi od njih odlučili su da ga naprave i sami, a reakcije su više nego odlične.
Pročitajte: Čokoladna torta sa keksom - Recept za omiljenu poslasticu kraljice Elizabete
View this post on Instagram
Pročitajte još
Neda Ukraden ima trik za uvijanje sarmi! Ni jedna domaćica se toga nije setila
Trik Nede Ukraden za uvijanje sarmi
21/11/2024
Saznajte višeVinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
Vinska vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu
21/11/2024
Saznajte višeAranđelovdan u domu Živojinovića: Maleni Aleksandar zadužen za sarme FOTO
Sarme Lepe Brene ove godine priprema najslađi kuvar
21/11/2024
Saznajte višeNezaboravno veče glamura: Gala Celebrities Night - Red Carpet
Gala Celebrities Night - Red Carpet
21/11/2024
Saznajte višeDanas je Aranđelovdan, verovanje kaže da jednu stvar nikako ne smete da odbijete
Aranđelovdan, verovanja i običaji
21/11/2024
Saznajte višeSavršena nega - Otkrijte Frosch Zero% za osetljivu kožu! Bez alergena!
Nova Frosch Zero% linija proizvoda
20/11/2024
Saznajte više
Komentari (0)