Ukoliko ste ljubitelji pice, imamo dobre vesti zavas - uz odabrane sastojke i malo više povrća zdrave mini pice mogu postati redovan gost na vašoj trpezi. Možete ih spremiti za celu porodicu, ili kao obrok za poneti, a nesumnjivo ćete uživati u svakom zalogaju.
Zdrave mini pice - potrebni sastojci:
160 ml tople vode
1 kašičica šećera
120 g višenamenskog brašna + za posipanje
100 g speltinog brašna
morska so
2 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja + 1 kašičica + za premazivanje
450 g paradajza bez ljuske
¼ manje glavice crvenog luka
2 čena belog luka
¼ kašičice suvog origana
sveže samleveni crni biber
230 g dimljene mocarele, isečene na tanke komade
1 crvena paprika babura, vrlo sitno iseckana
90 g crnih ili zelenih maslina, isečenih na kolutiće
150 g svežeg mladog spanaća
½ kašičice svežeg soka od limete
Pročitajte: Italijanski specijalitet u malo drugačijem obliku - Pica rolat
Priprema:
U dubljoj posudi pomešajte vodu, kvasac i šećer i sačekajte dok ne počne da peni (oko 5 minuta). Dodajte obe vrste brašna, 1 ¼ kašičicu soli i 1 kašiku ulja. Mešajte dok se ne formira testo. Prebacite ga na radnu površinu, koju ste malo posuli brašnom i mesite oko 5 minuta.
Premažite unutrašnjost posude uljem i vratite u nju testo. Premažite gornju površinu testa sa još malo ulja i prekrijte posudu čistom kuhinjskom krpom. Ostavite testo na suvom mestu u kuhinji, bez strujanja vazduha, sve dok se ne udvostruči volumen (od 45 minuta do 1 sata).
U međuvremenu, zagrejte veliki liveni tiganj na najvišoj temperaturi. Ubacite paradajz, crveni i beli luk. Grilujte, uz povremeno okretanje, od 5 do 7 minuta.
Prebacite beli luk na tanjir i sačekajte da se prohladi. Potom ubacite paradajz i crveni luk u procesor, sa belog luka uklonite ljusku, pa dodajte i njega u procesor i miksajte dok ne dobijete finu pastu.
Pročitajte: Napravite ukusan pica-sendvič za samo nekoliko minuta (video)
Prebacite ovu masu u dublji tiganj i dodajte kašiku ulja i origano. Sačekajte da provri, a onda smanjite temperaturu i kuvajte, uz povremeno mešanje, dok se masa ne zgusne (oko 5 minuta). Sklonite s ringle, posolite i pobiberite.
Zagrejte gril na srednjoj temperaturi. Dva lista papira za pečenje pospite brašnom. Podelite testo na četiri kugle pa svaku razvaljajte do prečnika oko 15 cm. Premažite s gornje strane uljem. Pecite na grilu (bez papira za pečenje!) dok s donje strane testo ne očvrsne i ne pojave se tragovi od grila, oko 1 minut. Okrenite pa izgrilujte testo i s druge strane, takođe oko minut.
Vratite testo na papir za pečenje i ravnomerno ga premažite pastom od paradajza (ivice ostavite slobodne). Stavite odozgo mocarelu, papriku baburu i masline. Vratite picete na gril, poklopite i pecite dok se sir ne istopi (oko 5 minuta).
Prebacite picete na tanjire. U posudi pomešajte mladi spanać, preostalo ulje i sok od limete, pa smesu poređajte na svaku picu. Odmah servirajte.
Pročitajte još
Igračke na jelki i karusel bajka, dom Sofije Milošević uređen po želji njenih sinova
Jelka Sofije Milošević je dekorisana po želji njenih sinova
18/12/2024
Saznajte višeSvi se sećamo trenutka kada je Angelina Topić bila primorana da odustane od svoje prve Olimpijade zbog teške povrede. Mi smo klonuli, ali ona nije
18/12/2024
Saznajte višeMusaka, ali sa kupusom? O da, preukusna je! Milica Kon ima sjajan recept
Recept Milice Kon morate isprobati koliko već danas
18/12/2024
Saznajte višeMagična praznična atmosfera na poslu - 7 malih stvari koje mnogo znače
Evo nekoliko ideja kako da ovo doba godine učinite posebnim za svoje zaposlene
17/12/2024
Saznajte višeTradicionalni 28. humanitarni Izbor najlepše novogodišnje jelke hotela Hyatt Regency Beograd
Hyatt Regency - izbor najlepše novogodišnje jelke
17/12/2024
Saznajte višeManje je više! Samo nekoliko ukrasa stvara čaroliju, jelka Nine Badrić je magična
Jelka Nine Badrić minimalistički je okićena
17/12/2024
Saznajte više
Komentari (0)