Ukoliko ste ljubitelji pice, imamo dobre vesti zavas - uz odabrane sastojke i malo više povrća zdrave mini pice mogu postati redovan gost na vašoj trpezi. Možete ih spremiti za celu porodicu, ili kao obrok za poneti, a nesumnjivo ćete uživati u svakom zalogaju.
Zdrave mini pice - potrebni sastojci:
160 ml tople vode
1 kašičica šećera
120 g višenamenskog brašna + za posipanje
100 g speltinog brašna
morska so
2 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja + 1 kašičica + za premazivanje
450 g paradajza bez ljuske
¼ manje glavice crvenog luka
2 čena belog luka
¼ kašičice suvog origana
sveže samleveni crni biber
230 g dimljene mocarele, isečene na tanke komade
1 crvena paprika babura, vrlo sitno iseckana
90 g crnih ili zelenih maslina, isečenih na kolutiće
150 g svežeg mladog spanaća
½ kašičice svežeg soka od limete
Pročitajte: Italijanski specijalitet u malo drugačijem obliku - Pica rolat
Priprema:
U dubljoj posudi pomešajte vodu, kvasac i šećer i sačekajte dok ne počne da peni (oko 5 minuta). Dodajte obe vrste brašna, 1 ¼ kašičicu soli i 1 kašiku ulja. Mešajte dok se ne formira testo. Prebacite ga na radnu površinu, koju ste malo posuli brašnom i mesite oko 5 minuta.
Premažite unutrašnjost posude uljem i vratite u nju testo. Premažite gornju površinu testa sa još malo ulja i prekrijte posudu čistom kuhinjskom krpom. Ostavite testo na suvom mestu u kuhinji, bez strujanja vazduha, sve dok se ne udvostruči volumen (od 45 minuta do 1 sata).
U međuvremenu, zagrejte veliki liveni tiganj na najvišoj temperaturi. Ubacite paradajz, crveni i beli luk. Grilujte, uz povremeno okretanje, od 5 do 7 minuta.
Prebacite beli luk na tanjir i sačekajte da se prohladi. Potom ubacite paradajz i crveni luk u procesor, sa belog luka uklonite ljusku, pa dodajte i njega u procesor i miksajte dok ne dobijete finu pastu.
Pročitajte: Napravite ukusan pica-sendvič za samo nekoliko minuta (video)
Prebacite ovu masu u dublji tiganj i dodajte kašiku ulja i origano. Sačekajte da provri, a onda smanjite temperaturu i kuvajte, uz povremeno mešanje, dok se masa ne zgusne (oko 5 minuta). Sklonite s ringle, posolite i pobiberite.
Zagrejte gril na srednjoj temperaturi. Dva lista papira za pečenje pospite brašnom. Podelite testo na četiri kugle pa svaku razvaljajte do prečnika oko 15 cm. Premažite s gornje strane uljem. Pecite na grilu (bez papira za pečenje!) dok s donje strane testo ne očvrsne i ne pojave se tragovi od grila, oko 1 minut. Okrenite pa izgrilujte testo i s druge strane, takođe oko minut.
Vratite testo na papir za pečenje i ravnomerno ga premažite pastom od paradajza (ivice ostavite slobodne). Stavite odozgo mocarelu, papriku baburu i masline. Vratite picete na gril, poklopite i pecite dok se sir ne istopi (oko 5 minuta).
Prebacite picete na tanjire. U posudi pomešajte mladi spanać, preostalo ulje i sok od limete, pa smesu poređajte na svaku picu. Odmah servirajte.
Pročitajte još
Planinski dom Mašana Lekića, ćerke gaji daleko od beogradskog asfalta FOTO
Dom Mašana Lekića pleni planinskim šarmom
17/11/2024
Saznajte višeOblande po receptu Seke Aleksić: Idealne za slavsku trpezu, gosti će vam tražiti repete
Oblande po receptu Seke Aleksić idealne za slavu
17/11/2024
Saznajte višeOvde je sa Marinkom gradila sreću, dom Dubravke Mijatović pun uspomena
Dom Dubravke Mijatović njena je oaza mira
16/11/2024
Saznajte višeSlavski kolač po recepturi Verice Šerifović još niste probali
Slavski kolač Verice Šerifović je božanstven
16/11/2024
Saznajte višeSlavimo Đurđic! Ove običaje obavezno ispoštujte da vas ne bi pratio maler cele godine
Đurđic slavimo danas, ovo su običaji koje treba ispoštovati
16/11/2024
Saznajte višeColor Media International – pouzdan partner za oglašavanje i garant kvalitetne i istinite posete
Color Media International kao siguran izbor za vaše brendove
15/11/2024
Saznajte više
Komentari (0)