Ako volite tiramisu, onda za vas imamo recept koji ćete obožavati. Kako italijanska poslastica, nije karakterističan jesenji kolač, donosimo vam pravu jesenju verziju tiramisua - muskatni tiramisu! Krema od muskatne bundeve iznenađujuće osvežava ovaj italijanski klasik. Vizuelno je atraktivniji, a aroma mu je daleko punija.
Muskatni tiramisu
SASTOJCI:
- 400 g piškota
- 0,5 l crne kafe
- 1 dl likera Amareto ili ruma
- 1 kašičica cimeta

Za krem:
- 400 g pirea od pečene muskatne bundeve
- 250 g maskarpone sira
- 200 ml slatke pavlake
- 1 kašičica kardamoma
- 2 žumanceta
- 2 kašike šećera
- 2 vanilin-šećera ili jedna mahuna vanile
Za posipanje:
- Amareto keks ili gorki kakao
PRIPREMA:
Skuvajte kafu koju najviše volite da koristite u klasičnom tiramisuu. Kad se ohladi, izlijte je u širu posudu i dodajte joj kašičicu cimeta, liker Amareto ili rum i promešajte.
Za kremu 2 žumanceta na pari kratko umutite sa šećerom i vanilin- šećerom. Dodajte kašičicu kardamoma i pire od bundeve, pa sve dobro izmešajte. Potom dodajte maskarpone i mutite dok se smesa ne sjedini. U drugoj posudi umutite slatku pavlaku, dok ne dobijete kompaktnu smesu. Tako napravljeni šlag ubacite u smesu od jaja i sira, pa nežno sjedinite smese.
Pročitajte: Tiramisu sa čajem, vanilom i rumom

Piškote podelite na dva jednaka dela i slažite tako da svaku piškotu umočite najpre u pripremljenu kafu. Na prvi sloj nanesite polovinu kreme, poređajte drugi deo piškota i završite s drugim slojem kreme. Tiramisu možete slagati i u dekorativne čaše.
Kolač na kraju pospite gorkim kakaom ili mrvljenim Amareto keksom. Odložite u frižider do posluživanja.
Pročitajte još
Proglašeno najlepše ime na svetu, Srbi ga obožavaju
Najlepše ime na svetu za devojčice zvuči prelepo na svim jezicima
25/03/2025
Saznajte višeStigao je King Desire – senzacija na štapiću
Povodom 30. rođendana Frikom predstavio novi ukus sladoleda
24/03/2025
Saznajte višeJeste li probali posni grašak? Slavica Rokvić ima savršen recept
Recept za post iz kuhinje Slavice Rokvić
24/03/2025
Saznajte više20 kg manje bez gladovanja: Evo kako je Nataši Aksentijević to pošlo za rukom
Nataša Aksentijević smršala 20 kilograma
23/03/2025
Saznajte višeLolin i Milin omiljeni desert: Recept za puding kocke Kristine Ćetković i u posnoj varijanti
Recept za puding kocke Kristine Ćetković može biti i u posnoj varijanti
22/03/2025
Saznajte više
Komentari (0)